"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

АМКУ доручають пильнувати держзакупівлі

П'ятниця, 30 квітня 2010, 11:19

Антимонопольний комітет може повернути собі вплив в сфері держзакупівель на бюджетні кошти.

Про це йдеться в новому варіанті законопроекту про тендерні процедури після того, як попередню версію ветував президент, повідомляє видання "Комерсант-Україна".

На думку експертів, більшу прозорість тендерних процедур могла б надати система держзакупівель на біржових майданчиках.

Перший заступник голови адміністрації президента Ірина Акімова повідомила, що в новій версії законопроекту "Про здійснення держзакупівель" передбачена передача Антимонопольному комітету функцій оскарження тендерних процедур.

Реклама:

Ця ініціатива - вимога Європейської комісії і, за словами одного з авторів документа, є умовою надання Україні фінансової допомоги від Єврокомісії і Світового банку.

Акімова зазначила, що новий проект може бути поданий до парламенту після свят.

Нагадаємо, закон прийнятий в Раді 11 лютого 2010 року, проте через майже місяць глава держави його ветував.

Основною причиною відправки законопроекту на доопрацювання було створення при Мінекономіки, що контролює сферу держзакупівель, органу оскарження тендерних порушень.

Передбачалося, що до складу органу увійшли би представники інститутів влади та експерти, кандидатури яких затверджували б у комітетах Верховної ради.

Експерти погоджуються, що АМКУ може стати найбільш прийнятним варіантом у сфері оскарження порушень.

Директор Бюро економічних і соціальних досліджень Валерій Гладкий вважає, що орган врегулювання спорів у системі тендерних процедур повинен володіти блокуючими повноваженнями, але учасники торгів повинні мати можливість оскаржувати його рішення.

"Оскарження - серйозний процес у сфері закупівель, і якщо процедура оскарження буде не на рівні, замовники торгів будуть творити беззаконня", - вважає президент Асоціації підприємців і промисловців-постачальників товарів, робіт і послуг для держпотреб Володимир Доброскок.

При цьому фахівці пропонують зробити орган оскарження незалежним від інститутів влади.

Його створення вимагає внесення змін до Конституції і прийняття закону, що визначає повноваження та відповідальність нового органу.

Доброскок упевнений, що найпрозоріший варіант проведення закупівель - через біржу. Така схема торгів спрощує контроль над формуванням конкурсної ціни і подачею заявок на участь у тендерах.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!