Тігіпко 24 квітня поїде у Вашингтон по транш

Субота, 3 квітня 2010, 11:02

Віце-прем'єр Сергій Тігіпко планує відвідати весняні збори МВФ і Світового банку в Вашингтоні 25 квітня 2010 року, щоб обговорити перспективи співпраці з Україною.

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Будуть збори МВФ десь 25 квітня 2010 року в Вашингтоні, тоді ми зможемо погодити всі проблемні питання", - сказав він.

Тігіпко додав, що після від'їзду в п'ятницю місії Фонду, яка працювала в Києві з 24 березня 2010 року, уряд буде два тижні відпрацьовувати питання, що залишилися невирішеними, в першу чергу, питання бюджету.

Реклама:

За його словами, паралельно продовжуватимуться консультації з експертами фонду.

Віце-прем'єр висловив надію, що спільне рішення за новою програмою співпраці МВФ і України може бути прийнято достатньо швидко після квітневих зборів у Вашингтоні.

Як повідомлялося, прем'єр Микола Азаров спрогнозував, що програма співпраці з МВФ буде відновлена в травні 2010 року.

У свою чергу МВФ за підсумками візиту місії заявив про істотний прогрес у переговорах з Україною, проте вказав на ряд ще невирішених питань, зокрема, що стосується фіскальної політики, що вимагають проведення подальших дискусій.

МВФ восени 2008 року прийняв рішення про виділення Україні кредитом близько 17 млрд. доларів у рамках програми stand-by.

З трьох виділених траншів на майже 11 млрд. доларів перші 4,5 млрд. доларів у листопаді 2008 року отримав Нацбанк, другі 3 млрд. доларів у травні 2009 року поділені між НБУ і урядом, а 3,5 млрд. доларів у серпні 2009 року повністю отримав уряд, щоб полегшити виконання бюджету і закупівлю природного газу.

Виділення четвертого траншу в розмірі 3,8 млрд. доларів було заплановане на листопад 2009 року.

Місія Фонду завершила роботу в Києві наприкінці жовтня 2009 року, однак не зробила позитивного заяви про завершення перегляду.

МВФ неодноразово публічно наголошував, що очікує формування консолідованої позиції української влади в питанні реалізації антикризових дій та прийняття держбюджету на 2010 рік.

Після отримання третього траншу уряд також використав близько 2,1 млрд. доларів за рахунок конвертації отриманих від фонду в на початку вересня 2009 року спеціальних прав запозичення в рамках розподілу їх між всіма членами МВФ.

Новий уряд заявив про намір відновити співпрацю з Фондом і залучити черговий транш у розмірі 5 млрд.

Глава МВФ Домінік Стросс-Кан 30 березня 2010 сказав, що він з оптимізмом оцінює шанси того, що кредитна програма з Україною буде розморожена у зв'язку зі зміною ситуації в останній місяць.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!