У Януковича заговорили про збільшення пенсійного віку

Четвер, 29 квітня 2010, 20:21

Розв'язання проблеми збалансування Пенсійного фонду є однією з першочергових задач і потребує ужиття непопулярних заходів.

Про це заявила перший заступник голови Адміністрації президента Ірина Акімова, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Для збалансування Пенсійного фонду, в будь-якому випадку, ми будемо йти по шляху непопулярних заходів, але йти обережно і поступово", - сказала вона.

За її словами, одним із заходів є поступове підвищення пенсійного віку жінок до рівня чоловіків.

Реклама:

Як уточнила Акімова, це питання буде стосуватися жінок, які за своїм віковим критерієм (до 35-38 років) будуть претендувати на участь у другому, накопичувальному рівні пенсійної системи.

При цьому перший заступник глави секретаріату уточнила, що таке підвищення пенсійного віку не вводитиметься в 2010 році і пороговий вік 35-38 років є експертною оцінкою, яка ще вимагає уточнення.

Коментуючи цю пропозицію, Акімова пояснила, що середня тривалість життя жінки в Україні довша, ніж у чоловіків, і навантаження для Пенсійного фонду "вони створюють велике", що має враховуватися у питанні його збалансування.

"І чому б не дати можливість нашим жінкам працювати довше? Це призведе до збільшення абсолютного рівня пенсій, тому що буде враховуватися більший трудовий стаж", - додала вона.

Акімова вважає, що підвищення загального пенсійного віку в середньостроковій перспективі є для України неминучим.

"Українське суспільство старіє, кількість пенсіонерів на одного працюючого, на жаль, збільшується. З самого початку це буде стосуватися тієї категорії людей, які будуть претендувати на участь у другому рівні пенсійної системи", - зазначила вона.

Говорячи про терміни введення другого, накопичувального рівня пенсійної системи Акімова сказала, що його слід чекати ближче до кінця п'ятирічного терміну повноважень діючого президента, але, по можливості, і наближати.

"Вводити другий рівень можна, коли буде досягнута збалансованість Пенсійного фонду", - підкреслила представник адміністрації.

Вона також відзначила, що паралельно необхідно обмежити максимальний розмір пенсій і регулювати систему пенсійних пільг, поступово перекладаючи багато в чому подібні пільги на професійні фонди.

Як повідомлялося, Кабінет міністрів прогнозує власні доходи Пенсійного фонду в 2010 році в розмірі 121,8 млрд. гривень, тоді як його витрати опиняться на 70 млрд. гривень більше.

За станом на кінець березня борг Фонду перед держбюджетом за залученими позиками становив 27,15 млрд. гривень.

На сьогодні пенсійний вік для чоловіків в Україні становить 60 років, для жінок - 55 років, тоді як очікувана тривалість життя для жінок - 74 роки, а для чоловіків - 62 роки.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: