Янукович радить Азарову обговорити ПДВ-облігації з бізнесом

Четвер, 29 квітня 2010, 19:15

Механізм випуску облігацій в рахунок погашення боргу з відшкодування податку на додану вартість (ПДВ) повинен бути прозорим і зрозумілим і передбачати добровільність і рівноправність для всіх учасників.

Такі рекомендації уряду, за словами заступника глави Адміністрації президента Ірини Акімової, дав президент Віктор Янукович, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" .

"Кабінету міністрів було дуже сильно рекомендовано цей механізм обов'язково обговорити у відкритому режимі з самими підприємствами для того, щоб був знайдений суспільний консенсус", - сказала вона.

Акімова також повідомила, що після випуску ПДВ-облігацій та розв'язання проблеми боргу з відшкодування цього податку, поточна заборгованість повинна виплачуватися "живими грошима".

Реклама:

Вона додала, що за наполяганням глави держави сума на ці цілі в держбюджеті-2010 була збільшена на 20% - до 25 млрд. гривень.

Як вважає Акімова, після планованих урядом і податковими органами заходів з ліквідації схем незаконного відшкодування ПДВ цієї суми має вистачити.

Вона пояснила, що 2009 року при зниженні експорту в гривневому вираженні на 4,9% заявки на відшкодування ПДВ зросли на 19,8%, що свідчить про високу частку незаконних схем.

Як повідомлялося, прийнятий і підписаний президентом закон про держбюджет-2010 передбачає відшкодування ПДВ платникам, у яких суми податку задекларовані до відшкодування до 1 травня 2010 року, шляхом оформлення облігаціями внутрішньої державної позики (ОВДП).

Крім того, держбюджет-2010 передбачає відшкодування і поточної заборгованості з ПДВ державними цінними паперами або зерном і борошном з Аграрного фонду шляхом взаємозаліку з використанням поточних рахунків у держбанках або Держказначействі зі спеціальним режимом використання.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!