Україна хоче випросити у МВФ відстрочку підвищення енерготарифів

Четвер, 29 квітня 2010, 16:22

Система соціальної допомоги вимагає серйозної перебудови перш, ніж вона зможе ефективно забезпечити компенсацію підвищення енерготарифів малозабезпеченим громадянам, тому таке підвищення необхідно відкласти.

Таку позицію займає українська сторона на переговорах з Міжнародним валютним фондом (МВФ), заявляє перший заступник голови Адміністрації президента Ірина Акімова, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Ми зараз схиляємося до того, що протягом 2010 року тарифи бажано було б не підвищувати. Система соціальної допомоги не гарантує, що бідні сім'ї дійсно будуть отримувати компенсацію", - сказала вона на прес-конференції у четвер.

За її словами, сьогодні близько 30% сімей отримують компенсації, хоча є достатньо забезпеченими, тоді як 20-25% сімей, які повинні були б одержувати допомогу, її позбавлені.

Реклама:

Акімова висловила надію, що урядові вдасться переконати МВФ в обґрунтованості такої позиції і відкласти підвищення тарифів.

Вона зазначила, що в подальшому все одно доведеться йти на збільшення тарифів.

"Думаю, що протягом п'яти років ми будемо йти шляхом нормальної тарифної політики, а значить приводити тарифи, в тому числі і на газ, до ринкового рівня", - сказала перший заступник голови Адміністрації президента.

У той же час Акімова підкреслила, що паралельно Україні необхідно докладати максимум сил для підвищення енергоефективності і впровадження енергозбереження, що дозволить підвищувати енерготарифи поступово і не дуже значно.

"Ми можемо уникнути астрономічного зростання тарифів за рахунок того, що зробити акцент на енергозберігаючих технологіях та реформі житлово-комунального господарства. Тоді підвищення тарифів не буде супроводжуватися таким же підвищенням комунальних рахунків", - сказала вона.

Як повідомлялося, попередній уряд погодив як умову отримання допомоги МВФ значне поетапне підвищення тарифів на електроенергію і природний газ для населення, проте пізніше відмовився від практичної реалізації цього кроку.

МВФ у рамках переговорів про відновлення фінансування в березні-квітні 2010 року знову поставив питання про поетапне приведення енерготарифів до ринкового рівня.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: