"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Газпром" цікавиться українським роздрібним ринком газу

Середа, 28 квітня 2010, 16:08

Росія як і раніше зацікавлена в роботі на роздрібному ринку газу в Україні.

Про це заявив міністр енергетики РФ Сергій Шматко, повідомляє агентство "Интерфакс".

"Без сумніву, нам цікавий вихід на роздрібний ринок України", - сказав він.

Він нагадав, що "Газпром" має в Україні 100-відсоткове дочірнє підприємство "Газпром збут Україна".

Реклама:

За словами міністра, через цю "дочку" розглядалася можливість поставки частини російського газу.

"Ми планували, що певні обсяги газу, що поставляється на Україну зі знижкою, можуть піти через цю "дочку", - сказав він.

Шматко підкреслив, що це буде вигідно як для України, яка буде одержувати дешевий газ, так і для "Газпрому", у якого з'явиться можливість розширити свою мережу і вийти на роздрібний ринок цієї країни.

У той же час, підкреслив міністр, питання про присутність "Газпрому" на роздрібному ринку газу України не був умовою Росії при укладенні угод з Україною.

"Важливо підкреслити, що ця пропозиція ні в якій мірі не є умовою (угоди з Україною), це якась переговорна позиція", - сказав він.

Міністр також додав, що Україна також обговорює можливість активізації роботи спільного консорціуму з будівництва нових ділянок газопроводів в газотранспортній системі України.

"У нас є міжнародний консорціум з управління при створенні нових ділянок газопроводів. На цій базі ми могли б розгорнути тему з модернізації та транзиту газу. Зараз ухвалено рішення, що ми цей консорціум оживляємо", - сказав він.

При цьому міністр уточнив, що відомства Росії та України готують план з перспективного розвитку цього консорціуму.

Як повідомлялося, "Газпром" 3 квітня 2008 року зареєстрував в Україні дочірню компанію "Газпром збут Україна" в рамках реалізації нової російсько-української угоди про розвиток відносин в газовій сфері від 12 березня 2008 року.

"Газпром збут Україна" в 2009 році поставив українським промисловим споживачам 2,1 млрд. кубометрів природного газу. У 2010 році компанія розраховує поставити українським промпідприємствам 3-3,5 млрд. кубометрів газу, при цьому в першому кварталі 2010 року "Газпром збут Україна" поставив близько 900 млн. кубометрів газу.

Минулого тижня НКРЕ прийняла рішення видати ТОВ "Газпром збут Україна" ліцензію терміном на 5 років на постачання газу за нерегульованим тарифом в обсязі до 7,5 млрд. кубометрів на рік.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!