Думка експерта: Газові угоди допоможуть "Стиролу" вийти на IPO

Вівторок, 27 квітня 2010, 13:55 -

Домовленості президентів Віктора Януковича та Дмитра Медведєва щодо цін на газ врятували хімічну галузь України від перспективи колапсу, вважає голова правління концерну "Стирол" Микола Янковський.

На його думку, досягнуті угоди дозволять зберегти тисячі робочих місць, оскільки завантаження українських хімічних підприємств, зокрема виробників мінеральних добрив, може зрости майже удвічі.

"Нові умови роботи підвищують інвестиційну привабливість підприємств хімічної галузі України. Зокрема, зростають шанси на успішний вихід нашого підприємства на IPO. Хоча наразі це лише сигнал для інвесторів", - каже співвласник "Стиролу".

Микола Янковський підтвердив, що концерн уже готувався до розміщення акцій на західних біржах - інвестиційним консультантом був банк JP Morgan Chase. Після ратифікації газових угод парламентом цей процес може прискоритися.

Реклама:

Голова правління "Стиролу" переконаний, що міждержавні домовленості, досягнуті 21 квітня, можна поглибити. Наступним кроком міг би стати перехід до прямих поставок блакитного палива окремим українським споживачам.

"Наразі на заваді стоїть законодавство Росії, але у перспективі російські партнери можуть піти нам на поступки і в цьому питанні", - вважає Янковський.

За його словами, відмова від централізованого розподілу палива однією-двома організаціями - прогресивне явище.

"Робота російських компаній на українському газовому ринку жодним чином не зашкодить суверенітету України. Нікого ж не дивує присутність американських фірм в Китаї. Слід переходити на світові принципи господарювання, а не жити міфами про "економічну залежність", - підсумував голова "Стиролу".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: