Уряд хоче скасувати закон про промислово-фінансові групи

Вівторок, 27 квітня 2010, 13:32

Міністерство економіки розробило законопроект "Про визнання таким, що втратив чинність, Закону України "Про промислово-фінансові групи в Україні" та внесення змін до деяких законодавчих актів України".

Про це йдеться на сайті Верховної ради.

У пояснювальній записці до проекту закону зазначається, що його розроблено для усунення надлишкового державного регулювання діяльності об'єднань юридичних осіб.

Існування прийнятого у 1996 році Закону України "Про промислово-фінансові групи в Україні" називається не доцільним як з юридичної так і з економічної точки зору. 

Реклама:

"Відповідно до Господарського кодексу промислово-фінансові групи не є юридичною особою і не підлягають державній реєстрації як суб'єкт господарювання. Вони є лише економічною формою взаємодії відповідних фінансових та промислових залежних організацій і їх головного підприємства", - йдеться в поясненні.

Також, вважають автори законопроекту, це об'єднання не є юридичною особою і регулювання такого об'єднання, аналогічно регулюванню діяльності організаційно-правової форми із статусом юридичної особи, як це передбачено в законі, є недоцільним.

"Відсутність державної підтримки щодо діяльності таких ПФГ, зокрема: державні гарантії для залучення іноземного капіталу, надання інвестиційних кредитів чи іншої фінансової підтримки для реалізації проектів ПФГ ставить під сумнів економічну доцільність їх створення, тим більше у період економічної кризи", - визнають розробники.

Вони нагадують, що з часу прийняття закону 2001 року за рішенням Кабінету міністрів створена лише ПФГ "Титан", яка проіснувала три роки. На сьогодні в Україні ПФГ, створених відповідно до зазначеного закону, не існує.

Виходячи з цих та інших чинників, пропонується визнати закон "Про промислово-фінансові групи" таким, що втратив чинність та внести відповідних змін до Господарського кодексу і Закону України "Про банки і банківську діяльність".

Зазначається, що проект закону погоджено з Мінфіном, Мінпромполітики, Мінтрансзв'язку, Держпідприємництва, НБУ та Мінпаливенерго та Мін'юстом.

Очікується, що прийняття законопроекту усуне надлишкове державне регулювання діяльності об'єднань юридичних осіб у формі промислово-фінансових груп.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!