Нова пропозиція Росії: об'єднати ядерні активи

Вівторок, 27 квітня 2010, 08:50

Москва пропонує Києву об'єднати свої активи в ядерній енергетиці.

Про це заявив прем'єр РФ Володимир Путін за підсумками зустрічі з президентом України Віктором Януковичем у Києві.

"Ми тільки зараз сформулювали пропозицію, яку ми хотіли сьогодні з вами обговорити. Мова йде про великомасштабну кооперацію наших ядерних галузей", - сказав він.

"Ми пропонуємо створити великий холдинг, який включав би в себе об'єднану генерацію, атомне машинобудування і паливний цикл", - заявив прем'єр РФ.

За словами Путіна, "якщо українські фахівці вважатимуть, що це занадто революційна пропозиція, то ми готові діяти поетапно, за окремими кроків".

"На першому етапі можна поставити питання про об'єднання паливного циклу: у нас є підприємства, які постійно обслуговують Україну (у Новосибірську), а у вас є машинобудування в якому ми зацікавлені", - сказав він.

"Ваше атомне машинобудування завантажене роботою виключно на російський ринок, і ми готові поглибити і зберегти співпрацю", - зазначив Путін.

Росіянин висловив не тільки готовність до кооперації, а й узяти активну участь з українськими партнерами в модернізації українських блоків і допустити українських партнерів до роботи на російському ринку.

"А у нас дуже великі плани з подвоєння генерації в найближчі десять років. Ми б разом могли попрацювати і на ринку третіх країн при фінансовому співробітництві Росії", - додав Путін.

Зі свого боку, президент України Віктор Янукович назвав цікавою пропозицію російського прем'єра про створення спільного російсько-українського підприємства щодо генерування електроенергії.

"Це цікава пропозиція, ми її попередньо обговорювали і з вами, і з Медведєвим. Це те, що нам цікаво. Побудувати підприємство з виробництва ядерного палива не тільки для наших АЕС, але і для третіх країн для нас цікаво", - сказав він.

Глава держави також додав, що питання кооперації в галузі модернізації АЕС та об'єднання генерацій - це питання, "про яке ми говорили мимохідь, як про майбутню перспективу".

"Ми зацікавлені мати перетоки, які можуть регулювати навантаження. Це цікаво для України, щоб не будувати потужності, які регулюють і не витрачати на це гроші. Питання перетоків дуже цікаве з точки зору експорту електроенергії", - сказав Янукович.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!