"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Азарову готові дати 1,5 мільярди доларів, але треба уточнити "параметри"

Понеділок, 26 квітня 2010, 15:00

Європейський банк реконструкції та розвитку готовий інвестувати в розвиток України 2010 року 1,5 млрд. доларів.

Про це заявив президент ЄБРР Томас Міров на зустрічі з прем'єр-міністром Миколою Азаровим у понеділок.

Міров зазначив, що керівництво банку знає, які масштабні проблеми стоять перед урядом України і завдання якої складності доведеться йому вирішувати, тому ЄБРР готовий допомогти в цій діяльності, повідомляє прес-служба уряду.

"Минулого року, в розпал кризи, ЄБРР інвестував в Україну 1,5 млрд. доларів, акцентувавши зусилля на підтримці банківського сектору. Поточного року ми готові вкласти такі ж кошти, і за погодженням з урядом маємо намір акцентуватися на підтримці сектору державного управління", - сказав голова ЄБРР.

Реклама:

Міров також висловив готовність після уточнення параметрів взяти участь у фінансуванні трьох великих інфраструктурних проектів, запропонованих урядом України.

А саме йдеться про будівництво високовольтної лінії Запорізька АЕС - Каховська ГЕС, добудову європейської автомагістралі М-6 на ділянці Житомир - Київ та модернізацію залізничного сполучення Полтава - Кременчук.

ЄБРР також цікавлять муніципальні проекти в сфері теплопостачання населених пунктів.

У свою чергу, Азаров запевнив, що Кабмін буде підтримувати і гарантувати ефективні муніципальні проекти а також такі, які держава реалізує разом з муніципалітетами.

Він наголосив на першочергових можливостях: будівництво метро в Києві, добудова Подільсько-Воскресенського мостового переходу, енергоощадні технології в комунальному секторі.

"Ми хотіли б, наприклад, щоб в кожній квартирі досить швидко було встановлено сучасні лічильники тепла і теплої води. Уряд готовий брати фінансову участь у такому проекті разом з муніципалітетами і ЄБРР", - заявив Азаров.

За його словами, залучення коштів ЄБРР у київські проекти з високим ступенем підготовки й економічного обґрунтування дасть можливість уряду сконцентрувати власні ресурси на вирішенні інфраструктурних проблем в інших регіонах України і таким чином пришвидшить здачу об'єктів, які протягом останніх років були практично заморожені.

"Я надзвичайно зацікавлений в успішній реалізації всіх проектів з ЄБРР. Це чудовий досвід і приклад", - наголосив Азаров.

Він відзначив, що ЄБРР для України - один із найефективніших інвесторів. За словами Азарова, на сьогодні в інвестиційному портфелі ЄБРР для України працює близько 5 мільярдів євро, Україна є одним з найбільших отримувачів фінансових ресурсів банку.

Азаров сподівається, що подальша співпраця з ЄБРР допоможе Україні у проектах з модернізації української газотранспортної мережі та системного енергозбереження.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!