Пинзеник: ПДВ-облігаціями уряд риє собі яму

Понеділок, 26 квітня 2010, 12:57

Рішення погасити борги з відшкодування ПДВ підприємствам випуском держоблігацій не знімає проблеми з ПДВ, оскільки не усуває його причину - стрімкого росту бюджетодефіциту.

Про це заявив екс-міністр фінансів, голова Українського фонду підтримки реформ Віктор Пинзеник, повідомляє його прес-служба.

Так він прокоментував прописаний у проекті державного бюджету на 2010 рік спосіб відшкодування імпортерам ПДВ. За інформацією урядовців, сума випуску облігацій складе 20 млрд. грн.

За  оцінками Пинзеника, закладений  у бюджет  дефіцит складає 170 млрд. грн. (15,7% ВВП) проти 104,3 млн. грн. (11,4%) у 2009 році.

Реклама:

"Без скорочення дефіциту такий крок лише створює видимість вирішення проблеми", - підкреслив він.

При хронічній серйозній нестачі коштів, сказав фінансист, цілком зрозуміло, які видатки здійснюватимуться в першу чергу, а на чому стануть "економити".

Економіст зазначає, що випуск ПДВ-облігацій створює проблеми і для самого уряду.

Він навів інформацію, що для покриття дефіциту бюджету уряд вже планує випустити облігації внутрішньої позики на 96,7 млрд. грн.

"При непрозорій і корумпованій схемі повернення ПДВ зрозуміло, що облігації продаватимуться зі знижкою. Навіть при поміркованій знижці у 20% та дохідності в 10% реальний рівень дохідності покупців таких цінних паперів складатиме 32,5%", - прогнозує він.

Колишній міністр передбачає, що підприємтсва-власники ПДВ продаватимуть ці ОВДП, бо їм потрібні гроші, а не папери.

У таких умовах випуск ОВДП для покритття дефіциту не зможе конкурувати за дохідністю з ПДВ-облігаціями. Наслідком стане або неможливість залучення коштів, або стрімке зростання відсотків за ОВДП, вважає Пинзеник.

Крім  того, ПДВ-облігації закладають, на його думку, серйозний ризик для макроекономічної стабільності.

"Ліквідність бінківської системи не дозволяє „ковтнути" таку кількість облігацій. Провокується неминучий тиск на НБУ з вимогою монетизації таких облігацій (викуп за рахунок емісії), що матиме негативний вплив на обмінний курс та інфляційні процеси", - наголошує Пинзеник.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: