Думка експерта: Нові "газові угоди" поліпшать платіжний баланс України

Понеділок, 26 квітня 2010, 12:49

Профіцит зведеного платіжного балансу України в березні склав 1,032 млрд. доларів, тоді як у січні і лютому фіксувався його дефіцит.

Водночас, поточний рахунок платіжного балансу в березні був сформований із дефіцитом 239 млн. доларів, тоді як у лютому дефіцит поточного рахунку склав тільки 57 млн. доларів.

За словами керівника інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB Миколи Івченка, це відбулося в через погіршення балансу торгівлі товарами та послугами.

Істотне зростання імпорту у березні відбувся за рахунок зростання імпорту продукції машинобудування, хімічної промисловості, металургії, АПК і зростання обсягів імпорту таких товарів, як нафта, нафтопродукти, вугілля, кокс, пояснює він.

Реклама:

Вступ у дію нових газових угод з Росією, на думку експерта, може виправити ситуацію за рахунок зменшення вартості імпортованого газу.

"У разі вступу в силу нових газових угод з РФ Україна витратить на закупівлю газу на 1,785 млрд. доларів менше, ніж планувалося раніше. Таким чином, сальдо балансу торгівлі товарами і послугами 2010 року вперше за останні п'ять років може виявитися позитивним у розмірі 280 млн. доларів, позитивне сальдо поточного рахунку платіжного балансу - 1,58 млрд. доларів", - прогнозує Івченко.

Різке поліпшення сальдо фінансового рахунку платіжного балансу, яке мале місце у березні, експерт пов'язує з припливом прямих інвестицій в Україну, з позитивним сальдо за статтею "короткострокові, середньострокові, довгострокові кредити і облігації", а також зі скороченням готівкової іноземної валюти за межами комерційних банків.

За його словами, спекулятивний капітал для купівлі ОВДП України з боку нерезидентів на тлі політичної стабілізації та можливого відновлення співпраці з МВФ, а також залучення короткострокових кредитів з-за кордону комерційними банками сприяв поліпшенню сальдо за кредитами та облігаціями, яке було зафіксоване позитивним у розмірі 437 млн. доларів.

"Кількість готівкової іноземної валюти за межами комерційних банків вперше з травня 2009 року знизилася на 273 млн. доларів. Це було досягнуто завдяки зниженню середнього курсу продажу готівкового долара в березні на 1,12%, скорочення чистого попиту на готівкову іноземну валюту на 57,5% - до 302,3 млн. доларів, а також зростанню банківських депозитів населення в іноземній валюті", - пояснив він.

За прогнозом експерта, позитивне сальдо фінансового рахунку платіжного балансу в 2010 році складе 1,5 млрд. доларів, а підсумкове річне позитивне сальдо платіжного балансу - 3,08 млрд. доларів.

"У разі ратифікації парламентами України та РФ нових економічних угод підсумкове річне позитивне сальдо платіжного балансу може скласти 3,08 млрд. доларів. Це буде сприяти стабільності і навіть деякому зміцненню вартості національної валюти до кінця 2010 року", - підсумував Івченко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: