Уряд переводить у держбанки сто мільярдів із 900 підприємств

Понеділок, 26 квітня 2010, 10:40

Мінпромполітики і Мінтрансзв'язку видали розпорядження, якими змушують підопічні держпідприємства перевести грошові потоки в державні банки.

Про це пише газета "Дело".

За оцінками фінансистів, якщо Кабміну вдасться довести до кінця починання, у державні банки з приватних будуть переведені близько 100 млрд. грн., а це 13,5% від усіх зобов'язань українських банків.

Передбачають, що такий переділ може викликати дестабілізацію банківської системи.

Єдине, що вселяє оптимізм в українських банкірів, це те, що попередні уряди неодноразово намагалися реалізувати подібні ідеї, проте успіху в цьому так і не досягли.

Міністерство промислової політики збирається перевести на обслуговування в державні банки все держпідприємства, які знаходяться у сфері його управління.

В указі Мінпромполітики від 30 березня 2010 з посиланням на доручення першого віце-прем'єр-міністра Андрія Клюєва, керівникам держпідприємств, що знаходяться у сфері управління Мінпромполітики, наказано до 30 квітня перейти на обслуговування в Укрексімбанк і Ощадбанк.

Реклама:

На початок листопада 2009 Мінпромполітики курував понад 430 підприємств, серед яких такі заводи, як  "Авіант", "Артем".

Мінтрансзв'язку працює в тому ж напрямку, пише видання. 

"Є циркуляр, який наказує всім морським портам і транспортним держкомпаніям перевести всі рахунки в Укрексімбанк", - повідомив перший заступник голови правління Промінвестбанку В'ячеслав Юткін.

У віданні Міністерства промислової політики на початок листопада 2009 року знаходилися 433 держпідприємства.

Керівник великого порту на умовах анонімності підтвердив, що згідно з дорученням першого віце-прем'єра від 17 березня 2010 їм було наказано перевести кошти в Укрексімбанк.

Голови правлінь держбанків Віктор Капустін і Анатолій Гулей не захотіли вчора коментувати накази міністерств, пославшись на необхідність додаткового аналізу наслідків переказу коштів в їх фінустанови.

Банкіри просять АМКУ перевірити законність переведення рахунків підприємств в держбанки.

Асоціація українських банків також звернулася до АМКУ, а крім цього, направлено лист прем'єр-міністрові Миколі Азарову, в якому говориться, що указ Мінпромполітики порушує кілька норм конституції і суперечить українському законодавству.

"Минулий уряд пояснював своє бажання перевести підприємства, підконтрольні Мінтрансу, в держбанки тим, що проблемні банки Укрпромбанк і "Надра" не проводять платежі. Зараз система працює без збоїв. Яка мета Кабміну - незрозуміло", - сказав президент АУБ Олександр Сугоняко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: