"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Нафтогаз" боїться критики харківських угод

Понеділок, 26 квітня 2010, 09:43

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" стурбована заявами опозиційних політиків та низки експертів про невигідність підписаних із ВАТ "Газпром" доповнень до довгострокових контрактів купівлі та транзиту природного газу.

Про це повідомляє прес-служба компанії.

"Збереження  ціни імпортованого природного газу на рівні 330-340 дол. на тисячу куб. м, зафіксованої в контракті від 19 січня 2009 року, призвело б до значного збільшення боргових зобов'язань", - запевняє прес-служба.

Аргументують застереження тим, що все це призвело б до додаткового зростання заборгованості від підприємств комунальної енергетики і населення перед НАК та невідворотного її банкрутства 2010 року.

Реклама:

На початку 2010 року обсяг запозичень НАК склав біля 39 млрд. грн.

Найгіршим наслідком такого розвитку подій припускають припинення постачання природного газу споживачам України та Європи, а також звільнення багатотисячного колективу працівників.

Натомість нова угода дозволить відмовитися від додаткових запозичень та збалансувати бюджет НАК на 2010 рік, підрахували спеціалісти компанії.

"За таких умов президент Віктор Янукович, прем'єр-міністр Микола Азаров і голова "Нафтогазу" Євген Бакулін відпрацювали найбільш вигідний зі всіх можливих варіантів фінансового оздоровлення", - йдеться в повідомленні.

Крім того, відмова від штрафних санкцій, прописаних у старих контрактах, виведе, за їхніми підрахунками, дозволить закуповувати обсяги газу відповідно до потреб економіки держави.

"Необґрунтовані заяви українських політиків і експертів, у яких вони намагаються знівелювати позитивний ефект домовленостей, призводять тільки до збільшення напруги у суспільстві та шкодять іміджу нашої країни", - наголошує прес-центр. 

Зазначається, що саме "невиважена позиція українського політикуму" в останні роки у питаннях співробітництва з Росією та Європою щодо транзиту газу спонукала наших партнерів до пошуку та будівництва альтернативних шляхів постачання природного газу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!