З плати за базування ЧФ РФ можна збудувати 5 таких баз

П'ятниця, 23 квітня 2010, 22:32 -

За гроші, отримані від Росії за використання нею української військово-морської бази в Криму, можна збудувати п'ять рівноцінних баз.

Про це в українському телеефірі заявив прем'єр-міністр Микола Азаров.

Прем'єр не відповів, яка зі сторін, при обговоренні ціни російського газу для України, запропонувала включити в систему розрахунків питання флоту, зізнався лише, що на початку переговорів те питання "витало в повітрі" й не зацікавлювало ні одну, ні іншу сторону.

"Шукали інших компенсаторів, передовсім - в економічній галузі", - пояснив Азаров.

Реклама:

За словами чиновника, до 2042 року Україна за перебування на її території російської військової бази отримає відшкодування в розмірі 40 мільярдів доларів.

"40 мільярдів - це 320 мільярдів гривень, це півтора державних бюджети України - колосальні гроші", - порахував чиновник.

"За 40 мільярдів можна побудувати п'ять таких баз. Ми не рахували, але напевно так", - доходить висновку прем'єр.

Підсумовуючи українсько-російські домовленості, Азаров назвав головним те, що при ціні газу, яку забезпечила прем'єр Юлія Тимошенко, економіка України повністю зупинялася, а його команда виправила такий стан речей.

"При ній собівартість аміаку доходила до 500 доларів за тонну. А відпускна експортна ціна - 380 длоларів. На кожній тоні тратимо 120 доларів. Стали би заводи виготовляти аміак? Не стали би", - запевняє він.

Також український прем'єр не назвав перемогою України досягнуті домовленості.

"Це рішення далося нам дуже важко і подавати його тільки як перемогу України чи Росії я б не став, бо в ході переговорів обидві сторони пішли на поступки одна іншій", - пояснив урядовець.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: