Закріпившись у Криму, ЧФ РФ зазіхає на українські кораблі

П'ятниця, 23 квітня 2010, 16:03

Росія зацікавлена в придбанні ракетного крейсера "Україна".

Про це заявив депутат Державної думи РФ, голова підкомітету з питань військово-технічної співпраці Михайло Ненашев, передає портал "Українські новини".

"У Миколаєві на всім відомому суднобудівному заводі стоїть ракетний крейсер. Цей корабель готовий на 70%. Він може бути прийнятий до складу Військово-морського флоту Росії. Нам цей корабель потрібен", - сказав Ненашев.

Ненашев наголосив, що підписана угода про подовження базування ЧФ РФ в Україні відкриває дорогу для досягнення конкретних домовленостей у питанні придбання крейсера.

Реклама:

Депутат відзначив, що на крейсер необхідно встановити озброєння і системи навігації.

Держдумівець додав, що крейсер "Україна" може бути використаний на будь-якому з чотирьох флотів Росії.

"Упродовж місяця ми звіримо позиції щодо цього корабля, і наприкінці травня 2010 року я готовий говорити конкретно", - додав він.

За словами депутата, колишнє керівництво України було "недоговороспроможним" у цьому питанні.

Він також наголосив, що співпраця з Україною по лінії суднобудування і судноремонту включає саме спільне виробництво кораблів, "а не їх лакування чи підфарбовування".

Також Ненашев повідомив, що на суднобудівному заводі в Херсоні майже готова плавмайстерня, яка потрібна російській стороні для перезавантаження атомних реакторів.

"Ми готові її взяти як для ВМФ, так і для використання в системі військово-морського транспорту", - уточнив росіянин.

В разі готовності української влади, РФ готова, за його словами, подати й інші замовлення на українських суднобудівних заводах, зокрема авіаносні кораблі.

За словами Ненашева, Росії потрібно 4-5 авіаносців.

Як відомо, Україна в 1993 році одержала від Росії недобудований ракетний крейсер "Україна", який понад 20 років будується в Миколаєві на Чорноморському суднобудівному заводі імені 61-го комунара.

Неодноразові спроби продати крейсер Росії або третій стороні були невдалими. На крейсері двічі формувався екіпаж зі складу ВМС України і двічі розформовувався.

Для остаточної добудови крейсера треба близько 30 млн. доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!