Керівник "Стиролу": зниження ціни газу - це однозначний успіх

П'ятниця, 23 квітня 2010, 13:59

"Квітневі домовленості" Медведєва-Януковича врятують хімічну промисловість України.

Про це заявив голова правління концерну "Стирол" Микола Янковський в інтерв'ю газеті "Комерсант-Україна".

"Це однозначний успіх. Якщо б домовленості не були підписані, хімічна промисловість опинилася б у глибокій кризі: у II кварталі російський газ подорожчав би для підприємств до 410 доларів за тисячу кубометрів. Тепер ціна для хімічної промисловості може як мінімум залишитися на сьогоднішньому рівні", - наголосив він.

За словами Янковського, постанова попереднього уряду (Юлії Тимошенко. - ЕП), яка дозволяла хімкомпаніям переходити на прямі поставки газу з Росії у разі зростання цін на внутрішньому ринку, "нічого не дає".

Реклама:

"У РФ законодавчо встановлений єдиний продавець газу - ВАТ "Газпром", якому видобувні компанії відповідно до закону РФ продають газ, а потім його викуповують, якщо він їм знадобиться для власних потреб", - пояснив він.

"Охочих продавати нам газ в Росії дуже багато. І вони були готові постачати його за цінами нижче газпромівських - по 210-220 доларів за тисячу кубометрів. Хотіли також працювати за давальницькими схемами - поставляти газ на переробку. Ми, до речі, пропонували працювати за давальницькою схемою і "Газпрому". Але російська монополія в цьому не зацікавлена, це не її масштаб", - наголосив голова правління "Стиролу".

Тим не менше, зазначив Янковський, надія на те, що Росія демонополізує експорт газу, є.

"Якщо ринок газу буде демонополізуваний, це піде країні на користь. Зараз обсяги видобутку газу в Росії падають. Причина - брак інвестицій, оскільки компанії не мотивовані вкладати гроші у видобуток", - зазначив він.

За словами голови правління "Стиролу", компанія має і альтернативні способи забезпечити себе сировиною.

"Ми зацікавлені в тому, щоб виступити одним із інвесторів будівництва терміналу з прийому зрідженого газу в одному з чорноморських портів. Сьогодні спотові ціни катарського і алжирського газу - 170-180 доларів за тисячу кубометрів. Навіть з урахуванням вартості доставки це буде надприбутковий проект. Тим більше що реалізувати його можна всього за один-два роки. Таким чином ми фактично створимо альтернативу російським постачанням", - сказав він.

"Ми готові інвестувати в проект, але потребуємо підтримки держави - адже ми повинні підключатися до газотранспортної системи. Тому потрібна підтримка на рівні Кабміну", - зазначив Янковський.

За його словами, пророблялася і можливість отримання газу з вугілля.

"Нові технології дозволяють виробляти з вугілля синтез-газ, вартість якого складе 80 доларів за тисячу кубометрів. Це прорив. Такі технології приведуть до втрати природним газом свого перспективного значення, адже його ціна в найближчим часом навряд чи опуститься нижче 200 доларів за тисячу кубометрів", - наголосив Янковський.

За його словами, для реалізації цієї програми потрібна державна програма підтримки, яка "повинна забезпечити гарантії для інвестицій у цей сегмент".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!