"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Газова" знижка зміцнить гривню, але матиме й негативні наслідки - експерт

П'ятниця, 23 квітня 2010, 12:20

Російська знижка на газ поліпшить макроекономічні показники України і може полегшити переговори з МВФ про нову кредитну програму, однак "є і негативні сигнали".

Про це заявив експерт Німецької групи радників Роберт Кірхнер у коментарі Deutsche Welle.

За його словами, зменшення витрат на імпортний газ покращить торгівельний баланс України, що позитивно вплине на стабільність курсу національної валюти.

Завдяки заощадженню у три мільярди доларів дефіцит бюджету цього року вдасться утримати на рівні до 6% від ВВП. Це є ключовою вимогою Міжнародного валютного фонду для відновлення співпраці з Україною.

Реклама:

Водночас, експерт зауважив, що виконавши "дефіцитну" вимогу, Київ неабияк спантеличив фонд ігноруванням багатьох структурних вимог.

"Ключовою ідеєю угоди з МВФ від січня 2009 року був поступовий перехід на ринкову основу у відносинах з Росією. У цьому сенсі харківські угоди можна назвати кроком назад. Адже структурні проблеми "Нафтогазу" залишаються нерозв'язаними і лише консервуються", - сказав він.

Також Кірхнер попереджає, що, попри здешевлення імпортного палива, дефіцит "Нафтогазу" залишатиметься величезним.

"Однією з головних вимог МВФ є поетапне підняття цін на газ для приватних господарств. Адже невідповідність цін є постійним ризиком для "Нафтогазу" і, відповідно, для бюджету", - наголосив експерт.

У проурядових політичних колах вже говорять, що російська знижка дозволить відмовитися від підняття цін населенню.

Однак, на думку Кірхнера, така позиція є недалекоглядною - споживачів коштом бюджету продовжують розбещувати замість привчати їх до заощадження енергії.

Неоднозначними є наслідки здешевлення газу і для промисловості.

"Металургія та хімічна промисловість у короткій перспективі виграють від знижки на газ. Але ж це лише сприятиме консервації енергоємного виробництва, інвестиції в енергоефективність буде відкладено, або про них забудуть взагалі. Довгостроково це можна назвати негативними наслідками газових знижок. Це хибний сигнал економіці", - застерігає Кріхнер.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: