Євросоюз перевищив норми дефіциту бюджету, МВФ лякає кризою

П'ятниця, 23 квітня 2010, 11:40

Середній рівень дефіциту бюджету європейських країн за підсумками 2009 року утричі перевищив норми Маастрихтської угоди, які передбачають рівень не вище 3% ВВП.

Про це пише газета "Ведомости" із посиланням на дані статистичного агентства Європейського союзу (Eurostat).

За даними Eurostat, рівень дефіциту бюджету у єврозоні виріс з 2% до 6,3%, в ЄС - з 2,3% до 6,8%.

Обсяг держборгу до ВВП збільшився в єврозоні з 69,4% до 78,7%, в ЄС - з 61,6% до 73,7%, або до 7,1 трлн. євро і 8,7 трлн. євро відповідно.

Реклама:

Набагато гіршою виявилася і ситуація з бюджетом Греції: дефіцит в 2009 році досяг 13,6% ВВП проти урядових оцінок в 12,9%. Дефіцит може і далі рости - до 13,9-14,1% у зв'язку з уточненням даних.

Ринок відреагував зростанням вартості свопів "кредит-дефолт" за зобов'язаннями Греції: CDS за 10-річними облігаціями досягли рекордних з 1998 року 8,49%.

Суверенні борги держав Євросоюзу можуть спровокувати нову кризу, попереджає МВФ.

Загроза дефолтів не тільки стимулює зростання вартості обслуговування держборгу, але і здатна спровокувати подорожчання комерційних кредитів, збільшуючи ризики для компаній і банків.

Боргові проблеми Греції, Португалії, Іспанії та Італії можуть зупинити відновлення економіки, попереджає МВФ: будь-яка локальна криза здатна підняти загальну вартість кредитів, привести до короткострокового закриття ринків для деяких позичальників і дефолтів, відзначають експерти фонду.

Професор Гарвардського університету Кеннет Рогофф вважає, що кризи суверенних боргів не уникнути, це питання найближчих років.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!