"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Уманський: уряд порушує умови МФВ, не підвищуючи тарифи на газ

П'ятниця, 23 квітня 2010, 09:35

Кабінет міністрів порушує вимоги Міжнародного валютного фонду, відмовляючись підвищувати тарифи на газ для населення.

Про це заявив екс-міністр фінансів Ігор Уманський в ефірі Радіо "Свобода".

"З точки зору нафтогазової системи - це велика помилка. Безумовно, в ситуації, коли ми імпортуємо газ і імпортуємо його, навіть з урахуванням знижок, за досить високою ціною, не може бути ситуації, за якої ціни на газ для населення в Україні нижчі, ніж ціни на газ для населення в тій же Росії", - сказав колишній урядовець.

"Це системна проблема, на яку звертав увагу Міжнародний валютний фонд. І вимога підвищувати ціну на газ як ресурс - це не є просто теоретичною вимогою. Це є питанням вирівнювання диспропорції в цінах для різних категорій. Ціна має бути одна. Має бути інша система захисту незахищених верств населення", - наголосив він.

Реклама:

Крім того, за словами Уманського, дефіцит бюджету в 6%, який був озвучений, це "не зовсім та цифра, яку погоджує Міжнародний валютний фонд".

"Вони погоджують формулу "5+1". Але "5+1" за їхньою логікою не дорівнює 6. 5 - це дефіцит державного бюджету плюс 1% ВВП - це дефіцит "Нафтогазу". Але ніяк на 6% у цілому вони не погоджуються", - сказав він.

Як відомо, віце-прем'єр Сергій Тігіпко цього тижня відлітає до Сполучених Штатів Америки на переговори з МВФ.

У четвер президент Віктор Янукович заявив, що завдяки підписаним 21 квітня доповненням до газових угод із Росією, ціна на газ для населення і тарифи на житлово-комунальні послуги 2010 року підвищуватися не будуть.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!