Ахметов розмістив єврооблігації на півмільярда прибутковістю 9,75%

Четвер, 22 квітня 2010, 17:54

Найбільший приватний енергохолдинг України ДПЕК розмістив випуск п'ятирічних єврооблігацій на півмільярда доларів із фіксованою купонною ставкою 9,5% річних.

Про це повідомили трейдери, передає агентство "Інтерфакс-Україна".

"ДТЕК в середу о 15:30 за лондонським часом закрив книгу заявок на випуск", - сказав глава департаменту трейдингу інвесткомпанії "Фенікс Капітал" Іван Хоменко.

Разом з тим експерт відзначив, що такого ажіотажу серед інвесторів, як на бонди Укрексімбанку, не спостерігалося.

Реклама:

За його словами, прибутковість розміщення склала 9,75%: папери були розміщені зі знижкою на рівні 99% номіналу.

Експерт підкреслив, що це також свідчить про стриманий попиті на випуск.

За даними Хоменка, на вторинному ринку зранку спостерігався гарний попит на єврооблігації ДПЕК, в результаті чого ціна на них піднялася до 101,25% номіналу.

Однак, за словами торговця, протягом дня у зв'язку з загальними негативними настроями на ринку єврооблігацій, пов'язаними з побоюваннями інвесторів стосовно Греції, котирування українських бондів зазнали тиску.

При цьому подешевшали також суверенні і квазісуверенні випуски України.

Відтак, у другій половині четверга бонди ДПЕК опустилися до 100% номіналу.

На думку аналітиків, розміщення ДПЕК є успішним, облігації будуть користуватися попитом на ринку.

За оцінками керуючого директора Global Fund Management Андрія Бобишева, котирування бондів ДПЕКу на вторинному ринку в короткостроковій перспективі піднімуться на 1,5-2 процентних пинкти.

Як повідомлялося, ДПЕК у четвер офіційно оголосив про випуск п'ятирічних єврооблігацій.

Організаторами випуску виступили ING Bank NV, The Royal Bank of Scotland plc і Erste Group Bank AG. Букраннером випуску - ING і RBS.

Як відомо, узагальнений чистий прибуток ДПЕК 2009 року збільшилася в 7,2 рази в порівнянні з 2008 роком до 0,86 млрд. грн., EBITDA - на 3,3% до 3,57 млрд. грн., узагальнена виручка - на 15, 7% до 15,010 млрд. грн.

За даними міжнародного рейтингового агентства Fitch, ДТЕК передбачає в умовах випуску єврооблігацій колл-опціон, який дозволяє емітенту виплатити до 35% основної суми боргу за єврооблігаціями за рахунок надходжень грошових коштів від розміщення акцій протягом 90 днів після такого розміщення.

Fitch присвоїло єврооблігаціям DTEK Finance BV - фінансовій структурі DTEK Holdings BV - очікуваний пріоритетний незабезпечений рейтинг в іноземній валюті "B-".

Згодом і Moody's Investors Service підтвердило довгостроковий корпоративний рейтинг DTEK Holdings Ltd на рівні "B2" з "негативним" прогнозом.

ДТЕК створена в 2005 році для управління енергетичними активами групи "Систем Кепітал Менеджмент" Ріната Ахметова.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: