"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Росія уже натякає на українську "трубу"

Четвер, 22 квітня 2010, 12:34

Росія і Україна інтенсифікують роботу зі створення консорціуму для модернізації української газотранспортної системи (ГТС).

Про це заявив міністр енергетики РФ Сергій Шматко, повідомляє РІА "Новости".

"Ми доручили російсько-українському підкомітету зі співробітництва інтенсифікувати роботу, в тому числі щодо консорціуму для модернізації ГТС. Ми від цієї ідеї не відмовляємося", - сказав Шматко.

За словами російського міністра, у вівторок завершила свою роботу підкомісія з енергетики, яка входить в двосторонній підкомітет.

Реклама:

Шматко нагадав, що Росія і Україна створили консорціум, який "на сьогоднішні фактично не розпочав роботу".

"У нас є створена компанія, консорціум між Росією і Україною, яка перебувала у сплячому стані. Ми доручили представникам акціонерів провести необхідну роботу і доповісти в Міненерго Росії та Мінпаливенерго України узгоджені пропозиції з приводу інтенсифікації своєї роботи", - сказав він.

Як повідомлялося, у в кінці березня прем'єр-міністр РФ Володимир Путін за підсумками зустрічі зі своїм українським колегою Миколою Азаровим заявляв, що Росія позитивно ставиться до ідеї створення консорціуму для модернізації ГТС України і готова вкладати кошти.

У березні 2009 року Україна підписала з Євросоюзом за підсумками міжнародної конференції в Брюсселі спільну декларацію про модернізацію ГТС, розраховуючи на мільярди євро інвестицій і обіцяючи створити "прозорий" газовий ринок.

При цьому Київ і Брюссель практично виключили Москву з обговорення питання. Пізніше і Україна, і ЄС заявили, що хочуть бачити в цьому проекті Росію.

ГТС України протяжністю 37,5 тисячі кілометрів включає 71 компресорну станцію і 13 підземних сховищ газу загальним обсягом 32 млрд. кубометрів. Пропускна спроможність системи до європейських країн складає 141 млрд. кубометрів газу на рік.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!