"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Українська біржа" запускає ф'ючерсні торги

Четвер, 22 квітня 2010, 11:32

Держкомісія з цінних паперів та фондового ринку (ДКЦПФР) зареєструвала "Правила торгівлі в секції термінового ринку "Української біржі".

Про це пише газета "Комерсант-Україна" із посиланням на прес-службу ДКЦПФР.

"Після отримання правил на руки ми почнемо працювати за ними", - сказав голова правління "Української біржі" (УБ) Олег Ткаченко.

Біржа планує запустити повноцінні торги ф'ючерсами до кінця другого кварталу 2010 року.

Реклама:

Новий для українського фондового ринку інструмент на першому етапі буде доступний тільки у вигляді ф'ючерса на індекс УБ.

Контракт за ним буде виконуватися не за допомогою поставки базового активу, як це відбувається при угодах з акціями і облігаціями, а шляхом грошових розрахунків.

За словами Олега Ткаченка, для торгівлі ф'ючерсами необхідно буде задепонувати попередній внесок - 20% від вартості контракту.

Так, для придбання одного контракту на індекс УБ (1 пункт дорівнює 1 грн.), який у середу ввечері закрився на рівні 2587,2 пункту, необхідно всього 518 грн.

Щодня за підсумками торгів буде перераховуватися вартість контрактів і, відповідно, розмір гарантійного забезпечення під відкриті позиції.

Клієнт повинен постійно мати на рахунку 20% від вартості контракту.

"Якщо гарантійного забезпечення недостатньо (у разі зростання ринка), виставляється margin call, і ви повинні внести додаткові кошти в забезпечення", - додав Ткаченко.

Планується, що у четвер біржова рада УБ ухвалить рішення про точну дату запуску торгів, тарифи для торговців, розмірі гарантійного забезпечення, внесків у страховий фонд та резервного фонду біржі.

Можливість торгувати на терміновому ринку отримають всі учасники УБ, які укладуть договір з "Центральним контрагентом" і будуть вносити внески в його страховий фонд.

У разі невиконання зобов'язань одним з учасників ринку фонд буде розраховуватися за нього.

Якщо торговець перестане працювати на терміновому ринку, його частина страхового фонду буде повернута.

На РТС, "дочкою" якої є "Украінська біржа", внесок до страхового фонду складає 1 млн. рублів (еквівалент 272 тис. грн.).

Для покриття ризиків резервний фонд створять і при УБ. Він буде формуватися із коштів біржі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!