"Газпром" переведе внутрішні російські ціни на ринкові

Четвер, 22 квітня 2010, 10:50

Рада директорів "Газпрому", яку очолює перший віце-прем`єр уряду Росії Віктор Зубков, схвалила перехід з 1 січня 2011 року до ціноутворення на газ на основі застосування спеціальної формули.

Про це повідомляє "Лента.ру" із посиланням на прес-службу концерну.

Перехідний період, який триватиме з 2011 по 2013 рік, необхідний концернові, щоб довести внутрішні ціни на газ до рівня експортних в 2014 році.

Ухвалення такої формули, проте, зробить перехід російської промисловості на ринкові ціни невідворотним.

Реклама:

Російські чиновники ще 2006 року вирішили, що з 2011-го можна буде відмовитися від регулювання внутрішніх цін на газ, за винятком постачань населенню, але в 2008 році вирішили не поспішати з цим рішенням.

"Газпром" погодився, що лібералізація внутрішніх цін на газ можлива не раніше 2014 року, але як і раніше пропонує відмовитися від регулювання ринку з 2011 року, натомість пропонуючи запровадити трирічний перехідний період для російської промисловості.

Зараз оптову вартість газу на внутрішньому ринку визначає Федеральна служба по тарифах (ФСТ), що не дозволяє "Газпрому" забезпечити мінімальну рентабельність його виробництва.

Концерн має намір підготувати і внести до уряду РФ відповідний законопроект про перехід з 2011 року на застосування спеціальної формули для внутрішнього ринку. Державне регулювання оптових цін на газ для населення буде збережено.

Згідно з повідомленням, у 2009 році "Газпром" вперше за підсумками року одержав прибуток від продажів газу на російському ринку.

У "Газпромі" зазначають, що упродовж останніх дев`яти років постачання за заниженими регульованими цінами були збиткові, і це покривалося за рахунок експортного прибутку концерну.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!