У Бойка вже порахували нову ціну на газ

Четвер, 22 квітня 2010, 09:00

За попередніми підрахунками, ціна російського газу для України в другому кварталі 2010 року буде не вище 234 доларів за тисячу кубометрів.

Про це в коментарі "Українській правді" повідомив керівник департаменту нафти та газу Мінпаливенерго Костянтин Бородін, коментуючи домовленості президентів України і Росії в газовій сфері.

"За попередніми підрахунками ціна газу в другому кварталі буде не вище 234 доларів, в залежності від якісних характеристик газу. Ціна в 234 долара - це нижче, ніж у всіх сусідніх з Україною державах, крім Білорусі", - зазначив він.

"Це ціна нижча, ніж у Польщі, Словаччині, Чехії, Угорщині, Румунії, де вона у другому кварталі знаходиться в діапазоні 300-330 доларів", - заявив Бородін.

Реклама:

"Це ціна нижча, ніж в Балтії, де в першому кварталі вона становила близько 260 доларів. У другому кварталі вона, напевно, буде знаходиться ближче до 275-280 доларів. Це менше, ніж у Молдові, в якій в першому кварталі ціна була 231 долар", - сказав він.

"Єдиною країною, де більш низька ціна газу, в нашому регіоні залишається Білорусь у зв'язку з тим, що "Газпром" отримав можливість придбати 50% білоруської газотранспортної системи", - заявив чиновник.

Крім того, Бородін підкреслив: "Це дозволяє нам з великою часткою впевненості говорити про те, що в бюджеті 2010 року вдасться закласти достатні компенсатори, щоб зберегти на нинішньому рівні ціни на комунальні послуги".

"Досягнута домовленість дозволяє говорити про різке поліпшення конкурентоспроможності української економіки в цілому, і нашої хімічної галузі зокрема, для якої газ є не тільки енергоносієм, але й сировиною", - підкреслив він.

Також, за словами Бородіна, це зниження ціни російського газу "знизить імовірність різких курсових стрибків на валютному ринку, оскільки призведе до нарощування експорту української продукції і притоку в країну іноземної валюти".

Як відомо, у середу президент РФ Дмитро Медведєв заявив, що Росія надає Україні знижку на газ у розмірі 100 доларів при ціні газу 330 доларів за тисячу кубометрів.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!