Росія знижує вартість газу і розмір мита

Середа, 21 квітня 2010, 17:07

Платежі за газ Україна здійснюватиме зі знижкою на величину зниження експортного мита при поставках газу на Україну, яка встановлюється урядом РФ.

Про це йдеться в повідомленні "Газпрому", інформує агентство "Інтерфакс-Україна".

Повідомляється, що ВАТ "Газпром" і НАК "Нафтогаз України" підписали доповнення до контракту на постачання природного газу.

Як очікується, знижка складе 100 доларів за тисячу кубометрів газу, але не більше 30% від ціни газу, і буде поширюватися на обсяги поставок 30 млрд. кубометрів в 2010 році, і 40 млрд. кубометрів у наступні роки.

Реклама:

"Зміни до контракту внесені відповідно до міжурядових домовленостей і не погіршують економіку "Газпрому", - наводиться в повідомленні коментар глави "Газпрому" Олексія Міллера.

Річний контрактний обсяг газу в 2010 році збільшено до 36,5 млрд. кубометрів.

Формула ціни і умова "бери або плати" залишаються без змін, говориться в повідомленні.

Підписаного доповнення також скасовано пункти контракту, пов'язані з взаємним штрафним санкціям, які за практиці його виконання не застосовувалися.

Джерело, знайоме з підсумками переговорів, пояснило, що мова йде про пункти, які стосуються місячної нерівномірності поставок або відбору.

Також досягнуто згоди про те, що 80% вартості транзиту газу "Газпром" буде оплачувати до 6 числа наступного місяця, 20% - відповідно до діючого контракту на транзит - до 20 числа наступного місяця.

Надана Україні знижка за газ буде враховуватися в орендній платі за перебування Чорноморського флоту в Севастополі.

"Це не політична зв'язка, а саме технічна. Ставка орендної плати буде збільшена саме на розмір цієї знижки у ціні газу", - пояснив Дмитро Медведєв.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: