"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Литвицький: економіка показала пожвавлення

Вівторок, 20 квітня 2010, 15:42

Результати першого кварталу свідчать, що спостерігається певне пожвавлення в економіці України та початкове економічне зростання.

Про це сказав керівник групи радників НБУ Валерій Литвицький, повідомляє агентство "Укрінформ".

Він зазначив, що галузі, які створюють близько 38% ВВП, демонструють позитивну динаміку, зокрема промисловість (+10,8%), сільське господарство (+5,3%), транспорт (+16%).

Водночас, будівництво уже кілька разів тестувало дно і показує падіння (-21,4%), торгівля, що орієнтована на споживача, також скорочується (-3,1%).

Реклама:

"Падіння інвестицій становить -21%, а в 2009 році було -38%, що свідчить про слабку перспективу для будівництва", - прогнозує банкір.

Зате, за його словами, добрі тенденції й у платіжному балансі, за два місяці він у 2,3 разу покращився і наблизився до збалансованого.

"Прогнозується зменшення дефіциту, і за прямими іноземними інвестиціями прогноз добрий", - ствердив Литвицький.

За його словами, курс тримається на рівні 7,9216 гривні за долар. З початку року він посилився на 7% у номінальному вимірі, і на 5,5% - у реальному вимірі.

Литвицький вважає, що уряд має взяти амбітніші завдання щодо інфляції, хоч і визнав, що у першому кварталі 2010 року її графік дещо кращий за минулорічний.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!