"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

НБУ буде скорочувати розрив між ставками

Вівторок, 20 квітня 2010, 14:28

Національний банк України планує продовжити політику зближення облікової ставки і робочих ставок.

Про це заявив керівник групи радників НБУ Валерій Литвицький, повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ".

"Процентні ставки будуть змінюватися: і ставка рефінансування, і облікова ставка. Мейнстрим нашої процентної політики такий: розрив між ставками рефінансування і обліковою ставкою повинен бути мінімальним, щоб не було такого, що 15-17% - робочі ставки рефінансування, а облікова - 10%", - сказав він.

Литвицький відзначив, що наразі не може сказати, коли саме будуть зміни, тому що це залежить від макропоказників.

Реклама:

"Будуть мінятися всі ставки з урахуванням багатьох обставин. Якщо тенденція інфляції менше одного відсотка збережеться, можна чекати зміни процентних ставок", - заявив він.

Головний радник НБУ також підкреслив, що зниженням процентних ставок в Нацбанку планують стимулювати здешевлення кредитних ресурсів.

"Процентні ставки будемо вибудовувати таким чином, щоб процентні ставки сприяли виходу з рецесії і відновленню кредитування, вони повинні бути проти інфляційними", - зазначив він.

"Ми будемо сприяти нашою процентної політикою здешевлення кредитних ресурсів для банківської системи. Ми розраховуємо, що зусилля з боку банків також будуть адекватними. Те ж стосується і зусиль уряду, оскільки і вона є учасником процесу, так як розміщує цінні папери", - наголосив Литвицький.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!