"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україну можуть витіснити зі світових ринків продовольства – експерти

Вівторок, 20 квітня 2010, 09:57

Податкова підтримка сільгоспвиробників не забороняється Світовою організацією торгівлі і врахована в зобов'язаннях, які взяла на себе Україна при вступі до цієї організації.

Про це заявили експерти Асоціації "Український клуб аграрного бізнесу", коментуючи інформацію про можливе скасування підтримки сільськогосподарських товаровиробників і особистих селянських господарств через податок на додану вартість на вимогу Міжнародного валютного фонду, повідомляє Радіо "Свобода".

Експерти заявляють, що подібні пропозиції можуть бути викликані двома чинниками - або фахівці міжнародних організацій вважають, що підтримувати українських аграріїв не потрібно, або вони переконані, що підтримка через бюджет буде ефективнішою.

Проте і те, й інше твердження не витримують критики, йдеться в повідомленні прес-центру Асоціації.

Реклама:

"Україна взяла на себе дуже жорсткі зобов'язання перед Світовою організацією торгівлі. Ми зафіксували підтримку в рамках "жовтої скриньки" на рівні 3,043 млрд. гривень, зменшили ставки імпортного мита щодо аграрної продукції до 10-15% і нижче, відмовилися від специфічної ставки імпортного мита, відмовилися від застосування спеціальних захисних заходів, і це ще далеко не повний перелік поступок нашої країни", - наголосив керівник групи експертів УКАБ Володимир Лапа.

Тепер, за словами експерта, дискутується можливість обмеження і податкової підтримки аграріїв, хоча вона не суперечить вимогам СОТ.

Експерти розкритикували і другу можливу мотивацію скасування податкових пільг - це перехід на прямі державні субсидії.

Цей варіант, за даними Асоціації, буде значно дорожчий і для держави, і для аграріїв з погляду адміністрування, а за багатьма видами продукції підтримка взагалі стане неможливою, зважаючи на ті самі обмеження СОТ.

Таким чином, це опосередкований шлях до втрати державної підтримки галузі в цілому, вважають в УКАБ.

За словами президента Асоціації Алекса Ліссітси, цей приклад наочно свідчить про подвійні стандарти у відношенні міжнародних організацій до України.

"З одного боку, нам говорять про готовність допомогти в реалізації нашого аграрного потенціалу, а з іншого - пропонують скасувати найбільш дієві заходи державного сприяння аграрному сектору. Складається враження, що Україну просто хочуть витіснити зі світових ринків продовольства як потенційно сильного конкурента", - заявив Ліссітса.

В УКАБ розраховують, що Кабінет міністрів в таких умовах чітко відстоюватиме інтереси агропромислового комплексу як єдиної галузі, що зберегла можливості зростання навіть у складних умовах фінансово-економічної кризи.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!