Нацбанк обмежив кредитні права аграрників

Вівторок, 20 квітня 2010, 09:33

Нацбанк вирішив посилити норми видачі кредитів сільгоспвиробникам під заставу майбутнього врожаю.

Тепер таку заставу зможе забезпечувати кредит у кращому разі на 50%, а не на 80%, як було донині, пише газета "Комерсант-Україна" із посиланням на постанову НБУ № 180 від 13 квітня.

Згідно з документом, для банків вводяться жорсткі коефіцієнти оцінки вартості забезпечення при видачі кредитів під заставу майбутнього врожаю.

При зниженні платоспроможності клієнта банк повинен зменшувати вартість застави у вигляді прав власності на майбутній урожай.

Реклама:

Майбутній урожай приймається в забезпечення кредиту, і в резервах враховується лише 50% застави для категорії "стандартна", 40% - "під контролем", 20% - "субстандартна" і 10% - "сумнівна".

Як відомо, донині рівень резервів під кредити аграрні визначався постановою "Про стимулювання кредитування економіки України".

Цим документом передбачено три категорії оцінки застав для товаровиробників: 80% - для "стандартних операцій", 70% - "під контролем" і 60% - "субстандартних".

У 2009 році сільгоспвиробники залучили кредити на 5,8 млрд. гривень.

За словами міністра аграрної політики Миколи Присяжнюка, з початку 2010 року банки видали аграріям кредити на 1,5 млрд. гривень під 18-20% річних.

Однак, за даними учасників ринку, ставки кредитування набагато вищі: для великих компаній - не менше 21%, для дрібних - 30-32% плюс витрати на страхування.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!