Солана: головне для України - не допустити дефолту

П'ятниця, 2 квітня 2010, 11:53

Головне для України на шляху інтеграції в Європу - не допустити дефолту й продовжувати економічні реформи.

Про це сказав колишній генсек НАТО і високий представник Євросоюзу з питань спільної візової політики Хав'єр Солана в інтерв'ю газеті "Комерсант-Україна".

"Головне, що вам потрібно робити, - це не допустити дефолту", - сказав він у відповідь на запитання, які небезпеки існують нині для євроінтеграції України.

"І друге - вам треба продовжувати економічні реформи. Ви сьогодні в складній ситуації, викликаній економічною кризою. І це має стати додатковим стимулом для проведення реформ. Тільки структурні зміни економіки дозволять вам стати ближче до Євросоюзу", - підкреслив Солана.

Реклама:

На запитання, чому він говорить лише про економічні завдання, а не про політичні, до прикладу, про конституційну реформу, Солана заявив: "Тому що у вас уже є Конституція! І не важливо, яка форма правління в ній закладена. Можна цілком відповідати демократичним стандартам і за парламентської форми, як у Британії, і за президентської, як у США".

"Тож проблема не в Конституції, а в тому, як ваші політики використовують конституційні норми", - наголосив Солана.

На зауваження, що навіть у документах ЄС говориться про те, що чинна Конституція створює дисбаланс влади в Україні, він зазначив: "Завдання Конституції - розділяти виконавчу, законодавчу і судову влади. При цьому головним принципом дії влади має бути верховенство права. На папері у вас це є. Залишилося реалізувати цей принцип на практиці".

Солана уточнив, що розчарований поведінкою українських політиків, "які виявилися нездатними працювати разом", але не лише це завадило реалізації обіцянок колишньої влади в сфері євроінтеграції.

"Був складний переговорний процес... Але тепер у нас є достатньо часу і можливостей, щоб продовжити розпочату роботу і завершити реформи", - сказав він.

Солана також зазначив, що перший закордонний візит президент Віктор Янукович здійснив до Брюсселю - і "цей крок був оцінений".

"Ми зацікавлені в продовженні співпраці України і ЄС. І під час візиту Януковича Європа повідомила йому, що ми хочемо продовжити роботу над угодою про асоціацію і про глибоку всеосяжну зону вільної торгівлі, які дають Україні нові можливості", - підкреслив він.

На запитання, чи вплине зосередження влади в одних руках на процес євроінтеграції України, Солана відповів: "Централізація влади дозволяє уряду швидше вирішувати проблеми і здійснювати реформи, тобто робити те, що необхідно для прискорення інтеграції. Хоча я наголошую, що ці дії цілковито залежать від вас".

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!