"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Авіалінії Антонова" через заборону польотів несуть мільйони збитків

Понеділок, 19 квітня 2010, 18:03

Збитки авіакомпанії "Авіалінії Антонова" у зв'язку із закриттям авіапростору майже 20 країн, після виверження вулкану в Ісландії минулого тижня, обчислюються в кілька мільйонів доларів.

Про це повідомив агентству виконавчий директор компанії Костянтин Лушаков, передає агентство "Інтерфакс-Україна".

"З п'ятниці всі наші європейські рейси зупинені: в аеропортах стоять і порожні літаки, і вантажені. Як ми, так і наші замовники несуть збитки, які обчислюються мільйонами доларів", - сказав він.

Гендиректор уточнив, що частка європейських рейсів в портфелі замовлень оператора складає близько 70%.

Реклама:

"Безумовно, ігнорувати експертні оцінки щодо впливу вулканічного попелу на безпеку польотів було б легковажно - вони не беруться "нізвідки", - запевнив він.

"Авіалінії Антонова" разом з російською "Волга-Дніпро" виступають провідними світовими операторами важкого транспортного Ан-124-100 "Руслан" вантажопідйомністю 130 тонн.

Наприкінці 2005 року партнери підписали з агентством матеріально-технічного постачання NAMSA (NATO Maintenance & Supply Agency) трирічний контракт обсягом 600 млн. євро на перевезення вантажів в інтересах НАТО і ЄС.

Наприкінці 2008 року контракт подовжили ще на два роки.

Створена "Авіалініями Антонова" і "Волга-Дніпро" у 2006 році Ruslan International Ltd (RI, Стенстед, Великобританія) є єдиним маркетинговим агентом українського і російського операторів.

Виконання стратегічних перевезень в рамках програми НАТО SALIS (Strategic Airlift Interim Solution) на користь 18 країн Альянсу і ЄС виконує також Ruslan SALIS (RS, Лейпциг, Німеччина).

У зв'язку з виверженням вулкана в Ісландії на минулому тижні близько 20 європейських держав закрили свій повітряний простір для польотів, що вже призвело до авіаційного колапсу в Європі.

Втрати авіакомпаній у зв'язку із забороною на перельоти обчислюються, за деякими оцінками, 200 млн. доларів на день, а прогнози щодо загасання вулкана найближчим часом невтішні.

Європейське відділення міжнародної ради аеропортів та Асоціація європейських авіакомпаній заявили, що заходи, які вживаються у разі виверження вулканів, не вимагають обмежень, уведених у Європі.

Низка найбільших європейських авіакомпаній вже провели пробні польоти в нових умовах і заявили, що ніякої загрози концентрація вулканічної пилу для безпеки польотів у просторі континентальної Європи не несе.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!