Азербайджан відклав початок постачання газу до Nabucco

Понеділок, 19 квітня 2010, 14:09

Азербайджан відклав початок розробки другої стадії великого газового родовища Шах-Деніз в своєму секторі Каспію до 2017 року.

Це зроблено через відсутність можливостей для експорту газу до Європи, повідомляє агентство Reuters.

Як відомо, раніше Азербайджан уже прийняв рішення відкласти розробку родовища з 2013-2014 років на 2016 рік, що ставить під питання будівництво підтримуваного Європою газопроводу Nabucco.

Наразі Азербайджан і Туреччина ведуть активні переговори про постачання газу, під час яких обговорюється ціна на газ, тарифи на його транспортування, обсяги поставок до Туреччини та Європи.

Реклама:

Відсутність домовленостей між Азербайджаном і Туреччиною блокує старт проекту будівництва газопроводу Nabucco з пропускною здатністю в 31 млрд. кубометрів газу, покликаного скоротити енергетичну залежність Європи від Росії.

У ЄС досі не прийняли остаточне інвестиційне рішення щодо будівництва Nabucco, яке оцінюється в 8 млрд. євро.

"Без ухвалення інвестиційного рішення щодо Nabucco ми не можемо приймати рішення щодо санкціонування розробки Шах-Деніз-2", - заявив заступник віце-президента Державної нафтової компанії Азербайджану (ДНКАР) Віталій Беглярбеков.

Саме друга черга проекту Шах-Деніз повинна була стати ресурсною базою для Nabucco.

Азербайджан хоче, щоб Туреччина платила ринкову ціну за газ, яка нині складає 120 доларів за тисячу кубометрів.

Крім того, газові переговори ускладнюються розбіжностями двох країн через зближення Туреччини з Вірменією.

Азербайджан раніше попередив про можливість перенаправити поставки газу в інші країни, свідченням чого стали нещодавні угоди з Іраном і Росією.

Загальні запаси родовища Шах-Деніз оцінюються в 1,2 трлн. кубометрів. Операторами його розробки є BP і Statoil.

За оцінкою ДНКАР, розробка другої стадії родовища Шах-Деніз оцінюється в 20 млрд. доларів. У рамках першого етапу освоєння родовища газ розподіляється між Азербайджаном, Грузією і Туреччиною.

У 2010 році на Шах-Деніз-1 очікується видобуток близько 7,6 млрд. кубометрів у порівнянні з 6,2 млрд. кубометрів у 2009 році.

Спочатку передбачалося, що зведення Nabucco почнеться в кінці 2011 року, а перші поставки газу по трубі підуть в 2014 році.

Проте в кінці березня 2010 року єврокомісар з питань енергетики Гюнтер Еттінгер заявив, що введення Nabucco в експлуатацію відбудеться в кращому випадку в 2018 році.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: