Жеваго відсудив у Алчевського меткомбіната 47 мільйонів

Понеділок, 19 квітня 2010, 09:14

Алчевський металургійний комбінат, підконтрольний "Індустріальному союзу Донбасу" Сергія Тарути, зобов'язали виплатити Полтавському гірничо-збагачувальному комбінату Костянтина Жеваго 47,4 млн. гривень.

Таке рішення ухвалив Господарський суд Луганської області за позовом підприємства Жеваго, пише газета "Дело".

Ідеться про гроші, які заборгував меткомбінат ГЗК Жеваго за постачання залізорудної сировини.

Договір про постачання був підписаний у травні 2007 року. За умовами контракту, Полтавський ГЗК повинен був поставити підприємству залізорудних окатишів на суму 935,5 млн. гривень, що він і зробив у повному обсязі.

Реклама:

Також до вересня 2008 року виконував свої зобов'язання і "ІСД". Проте пізніше Алчевський МК прострочив свої платежі.

Прострочення платежів з боку Алчевського меткомбінату в першу чергу пов'язане з важкою ситуацією на підприємстві і всієї корпорації в цілому, пояснює видання.

Попит на продукцію був украй низький, до того ж "ІСД" необхідно було виплачувати взяті кредити, які на кінець 2009 року склали близько 3 млрд. доларів.

У підсумку меткомбінат Тарути за постачання з активу Жеваго заборгував понад 32,5 млн. гривень.

З урахуванням пені, інфляції та відсоткових ставок за сумою боргу Полтавський ГЗК через суд зажадав від металургів повернення боргу у розмірі 50,9 млн. гривень.

Госпсуд Луганської області, розглянувши всі аспекти справи, частково задовольнив вимоги Полтавського ГЗК.

Він зобов'язав відповідача виплатити 47,4 млн. гривень із загальної суми. У виплаті ж пені в розмірі 3,5 млн. гривень суд відмовив.

Справа в тому, що підприємство Жеваго пропустило встановлений законодавством річний термін подачі позову про відшкодування пені.

Так, обсяг неустойки розраховувався з вересня 2008 року, але позов був поданий тільки в січні 2010 року.

Також суд відмовився накладати арешт на рахунки меткомбінату, оскільки порахував цей захід надто жорстким для забезпечення виконання позову.

Алчевський металургійний комбінат - підприємство з повним металургійним циклом, спеціалізується на виробництві плоского та товстолистового прокату.

Є монополістом в Україні з виробництва товстого неіржавіючого листа, сталей спеціального призначення, а також сталевого дробу.

Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат - найбільший в Україні виробник і експортер залізорудних окатишів.

Полтавський ГЗК контролюється групою банку "Фінанси та Кредит" Костянтина Жеваго, через швейцарську компанію Ferrexpo AG, якій належить понад 85% акцій комбінату.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: