"Нафтогаз" збирається змінити адвоката

П'ятниця, 16 квітня 2010, 16:32

НАК "Нафтогаз України" має намір відмовитися від послуг найбільшої вітчизняної юридичної компанії Magisters.

Як повідомив міністр юстиції Олександр Лавринович газеті "Дело", "Нафтогаз" розмірковує про заміну юридичного радника і вже готується оголосити тендер.

"Наскільки мені відомо, "Нафтогаз" шукає заміну Magisters. Тендер буде оголошений уже незабаром", - заявив він.

За словами Лавриновича, "Нафтогаз" незадоволений якістю захисту інтересів держави в судовому конфлікті з газовим посередником RosUkrEnergo, співвласником якого є Дмитро Фірташ.

Реклама:

Джерела в "Нафтогазі" підтвердили інформацію про заміну юрконсультанта. Щоправда, за їхніми даними, у планах НАК - захищати інтереси в судах самотужки.

"Якщо наші юристи самі будуть вести супровід усіх справ у судах, це обійдеться дешевше", - зазначив співрозмовник видання.

У компанії Magisters, яка захищала інтереси "Нафтогазу" в міжнародних арбітражах, не змогли прокоментувати ситуацію.

"Ми зв'язані умовами конфіденційності й не можемо розголошувати чи коментувати жодних деталей справи", - повідомили в прес-службі компанії і порадили звернутися до "Нафтогазу".

Водночас, колишні співвласники Magisters у відмові від послуг компанії бачать політичні мотиви.

Нардеп БЮТ Сергій Власенко вважає: "У цій ситуації зіграв роль міф про те, що екс-партнери Magisters, які далі пішли в політику (Євген Корнійчук, Сергій Власенко й Олег Рябоконь) якимсь чином відстоюють інтереси БЮТ через Magisters".

Magisters захищає інтереси "Нафтогазу" на умовах субконтракту з міжнародною компанією White & Case LLP (головний її офіс розташовується в США).

"Мінпаливенерго не може зобов'язати White & Case у порушення корпоративних процедур достроково розірвати контракт із Magisters", - вважає Власенко.

Співрозмовники газети в Мінпаливенерго зазначають, що прямо не впливають на вибір адвоката для "Нафтогазу".

"Поки не затверджений фінансовий план держкомпанії, НАК не зможе оголосити тендер для зміни юридичної компанії. Я думаю, цей процес затягнеться як мінімум на 2 місяці", - повідомив чиновник у Мінпаливенерго.

Юридичні послуги Magisters за 2 останні роки обійшлися "Нафтогазу" у 34,9 млн. гривень - цю суму раніше називав газеті заступник генпрокурора Віталій Щоткін.

Сума контракту на 2009 рік склала 14,9 млн. гривень. Станом на кінець року за надання послуг за угодою "Нафтогаз" устиг перерахувати лише 1,3 млн. гривень.

Правоохоронні органи протягом 2009 року вели слідчі дії у зв'язку з підозрою, що чиновники Мін'юсту підіграли компанії Magisters при виборі адвоката для "Нафтогазу", але в січні 2010 року Печерський райсуд закрив справу про зловживання, у результаті яких "Нафтогаз" без тендера залучив Magisters до надання юридичних послуг.  

Як відомо, юридичні послуги знадобилися "Нафтогазу" у зв'язку з низкою позовів в Арбітражний суд у Стокгольмі з боку RosUkr-Energo: усього було 4 позови, загальна сума яких складає 8,3 млрд. доларів.

На початку квітня 2010 року Стокгольмський арбітражний суд ухвалив проміжне рішення за одним із позовів, зобов'язавши "Нафтогаз" виплатити RUE 197 млн. доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!