Думка експерта: Торговельні операції з Білоруссю в нацвалютах - міф, втілити неможливо

П'ятниця, 16 квітня 2010, 18:05

Представники урядів України і Білорусі домовилися працювати над використанням у експортно-імпортних операціях між країнами українських гривень та білоруських рублів.

Зазначається, що це потрібно для зменшення втрат підприємствами двох країн, однак аналітик інвестиційної компанії BG Capital Віталій Ваврищук скептично оцінює успіх таких зусиль.

"Не бачу економічних вигод від цього кроку для підприємців, як і те - як технічно цю ідею можна втілити", - зізнається експерт.

За його словами, час від часу чиновники повертаються до таких ідей, проте вони мають більше політичне, ніж економічне підґрунтя.

Реклама:

"Чиновники декларують, що перехід на розрахунок у нацвалютах сприятиме інтеграції економіки країн, однак це міф. Для посилення інтегрованості економік в першу чергу варто сфокусуватися на зниженні нетарифних торговельних бар'єрів ", - зазначає Ваврищук.

Зараз, як роз'яснює фахівець, українські експортери отримують від білоруських споживачів виручку в  доларах або російських рублях і без проблем конвертують їх у гривню чи іншу вільноконвертовану валюту.

"Конвертувати білоруські рублі у гривню на місцевому ринку можна лише зі значними втратами, оскільки ринок цієї валюти в Україні є неліквідним",  - зазначає експерт.

Сформувати ринок нової валюти в Україні, на його погляд, теж непросто, позаяк в Україні замало гравців, готових купувати чи продавати білоруські рублі.

Зі слів аналітика, НБУ навряд чи зміг би потенційно підтримувати котирування у цьому сегменті ринку, оскільки для цього певну частину міжнародних резервів центрального банку потрібно було б формувати в білоруській валюті.

"Центральний банк повинен мінімізувати ризики ліквідності і тримати резерви виключно в основних світових  валютах", - пояснив експерт BG Capital.

За даними НБУ, три чверті зовнішньо-торговельних розрахунків з Україною в першій половині 2009 року велися в американських доларах, близько 17% у євро, 7% - у російських рублях.

"Розрахунки у гривні складають 0,2% від загального обсягу зовнішнього товарообороту", - зазначив аналітик.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
504 error
Підпишіться на наші повідомлення!