Україна платитиме Білорусі гривнями?

П'ятниця, 16 квітня 2010, 11:27

Учасники міжурядової українсько-білоруської змішаної комісії домовилися створити двосторонню робочу групу для опрацювання пропозиції щодо використання в експортно-імпортних операціях між країнами українських гривень та білоруських рублів.

Про це заявив перший віце-прем‘єр-міністр Андрій Клюєв, повідомляє його прес-служба.

Зазначається, що це потрібне для зменшення втрат підприємствами двох країн.

За  словами Тігіпка, серед найважливіших питань, які опрацьовувалися на засіданні комісії, розширення співробітництва у галузі машинобудування.

Реклама:

"Обговорено створення спільних підприємств та лізингові механізми постачання техніки на ринки обох країн", - сказав перший віце-прем'єр.

Українську сторону окремо цікавили перспективи участі харківського ВАТ "Турбоатом" у поставках гідротурбін для Полоцької та Ґродненської ГЕС, для малих ГЕС, а також турбінне обладнання для Білоруської АЕС.

Окрім того обговорювалися перспективи постачання в Білорусь продукції Новокраматорського машинобудівного заводу, зокрема, металургійного обладнання та обладнання для видобутку корисних копалин.

Білоруська сторона зобов‘язалася максимально сприяти українським виробникам у цих питаннях.

Сторони також домовилися про активізацію співробітництва у сфері поставок української електроенергії в Республіку Білорусь та транзиту туди венесуельської нафти через Україну.

"Білорусь поставила питання про зняття антидемпінгових обмежень в Україні на шини власного виробника.Експерти країн опрацюють це питання, в частині тих товарних позицій, які не виробляються в Україні", - повідомила прес-служба.

Окрім того на засіданні домовлено пришвидшити узгодження відповідними відомствами України виконання білоруськими виробниками санітарних умов для спрощення допуску на український ринок білоруської молочної продукції.

Загалом комісія опрацювувала співпрацю в агросекторі, хімічній, паливно-енергетичній, будівельній, транспортній галузях, у сфері охорони здоров‘я, культури, спорту та туризму, а також шляхи активізації прикордонного співробітництва.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!