МінАПК вже хоче обмежити імпорт із Білорусі

П'ятниця, 16 квітня 2010, 09:04

Міністр аграрної політики Микола Присяжнюк висловив стурбованість через постачання білоруської тваринницької продукції та цукру на український ринок, яке 2009 року сильно виросло.

Про це він сказав у час переговорів з послом Республіки Білорусь в Україні Валентином Величком, повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ".

Як повідомляє прес-служба міністерства, сторони обговорили нинішній стан співпраці між країнами в аграрній сфері, можливі шляхи її розширення в галузі тваринництва, рослинництва, харчової промисловості та сфері сільськогосподарського машинобудування.

Але за словами Присяжнюка, збільшення обсягів поставок білоруської тваринницької продукції та цукру на український ринок, "зовсім не додає позитиву розвитку аграрного сектора України".

За даними МінАПК, в 2009 році імпорт в Україну білоруської тваринницької продукції склав 69,77 мільйона доларів, що майже на 22% більше, ніж у 2009 році.

"На жаль, більшість проінспектованих переробних підприємств Білорусі не дотримуються вимог ввезення до України своєї продукції", - відзначили в українському аграрному відомстві.

Крім того, українську сторону турбують питання демпінгових цін на білоруську тваринницьку продукцію".

Присяжнюк також нагадав, що питання врегулювання поставок цукру до України з Білорусі неодноразово обговорювалося в ході консультацій різного рівня, але конкретних рішень і шляхів вирішення проблеми так і не було знайдено.

Конкретні шляхи посилення співпраці полягають, зокрема, у проведенні обома сторонами інспектування підприємств, зацікавлених у поставках безпечної та якісної тваринницької продукції на ринки України та Білорусі.

Як зазначав перший віце-прем'єр Андрій Клюєв, Україні важливо кардинально поліпшити співробітництво з Білоруссю в економічній сфері.

Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: