Медведєв приїде на готові газові документи - експерт

Четвер, 15 квітня 2010, 12:45

Президенти України та Росії 21 квітня 2010 року можуть озвучити ціну газу для України від 200 до 230 доларів за тис. куб. м.   

Раніше прем'єр Микола Азаров сказав, що питання ціни на газ буде вирішене найближчим часом, бо його невизначеність заважає скласти проект держбюджету-2010.

Економіст Віктор Лисицький зазначає, що "ціна питання про дешевий газ для України - приблизно 3 млрд. доларів, які втрачає Росія.

"Їх треба десь заробити, а це можливо лише за рахунок інтеграції в нашу економіку. Схоже, про все це домовилися, інакше Медведєву немає сенсу приїжджати", - додає він.

Реклама:

А джерело в апараті уряду сказало, що в основі домовленостей - ядерна енергетика.

"Ми не будемо купувати в американців паливо і ядерні реактори. Лише в Росії. У тому числі - устаткування для добудування наших АЕС, на які Москва дасть нам кредит", - сказало джерело в уряді.

Близький до Кремля депутат Держдуми Росії Сергій Марков каже, що домовленості будуть стосуватися багатьох аспектів.

"Це і спільне авіабудування, космічні проекти, ВПК. І ми, і Україна продаємо зброю. І правильно не конкурувати, демпінгуючи, а працювати спільно, збільшуючи взаємний прибуток".

Є і гуманітарні питань: не повинно бути жодних обмежень для російськомовного населення. Але це, звісно, внутрішня справа України, і ми бачимо, що нова влада в Києві це питання буде вирішувати, додав Марков.

А міністр тіньового Кабміну з ПЕК, бютівець Олександр Гудима вважає, що президент Віктор Янукович обміняв здешевлення газу на передачу Росії 90 кг високозбагаченого урану, який Янукович обіцяв вивезти з країни:

"Ціна урану - щонайменше мільярд, на цю суму нібито і подешевшає газ, а коли мільярд закінчиться, росіяни вимагатимуть нових поступок", - вважає він.

Однак старший науковий співробітник Інституту проблем національної безпеки Ольга Кошарна каже, що уран вивозиться за міжнародною російсько-американською програмою і Україні за нього заплатять із фонду програми.

Не виключають також, що президенти обговорять і питання підвищення вартості оренди бази Чорноморського флоту РФ в Україні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!