"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У Мінпромполітики розраховують на припинення пільг для металургів

Середа, 14 квітня 2010, 19:02

Міністерство промислової політики очікує, що преференції для підприємств гірничо-металургійного комплексу (ГМК), надані їм у період кризи, не будуть продовжуватися з третього кварталу 2010 року.

Про це заявив заступник міністра промислової політики Сергій Біленький на балансовій нараді представників ГМК в Дніпропетровську у середу, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Якщо світові тенденції до підвищення цін на металопродукцію збережуться, то пільговий режим для підприємств ГМК буде скасований", - сказав заступник міністра.

При цьому він уточнив, що з моменту введення преференцій для ГМК підприємствам галузі були надані пільги на суму понад 1,5 млрд. гривень.

Реклама:

Біленький відзначив, що нині ціни на металопродукцію на зовнішніх риках постійно підвищуються.

"Говорити про вихід з кризи передчасно, але позитивні тенденції простежуються", - сказав він.

Заступник міністра додав, що на експорт постачається 87% металопродукції України, 13% реалізується на внутрішньому ринку, при цьому він відзначив відсутність стійкого попиту на внутрішньому ринку.

Біленький нагадав, що з 1 квітня діє підписаний урядом і підприємствами ГМК меморандум щодо заморожування цін на продукцію в другому кварталі 2010 року.

При цьому він висловив надію, що учасники меморандуму будуть дотримуватися його вимог, зокрема, щоб ціни на металопродукцію на внутрішньому ринку не перевищували експортні.

Як повідомлялося, уряд і підприємства ГМК домовилися про збереження в другому кварталі 2010 року цін на металопродукцію та сировину для металургійного виробництва, які склалися на 1 квітня.

Відповідний меморандум, підписаний 1 квітня 2010 року, передбачає також, що для утримання цін на металопродукцію на існуючому рівні будуть фіксуватися ціни на залізорудну сировину (ЗРС), феросплави і кокс.

Меморандум визначає обсяги металопродукції, ЗРС, феросплавів, коксівного вугілля і коксу на другий квартал.

Так, для внутрішнього ринку обсяг чавуну визначений у 2,564 млн. тонн, сталі - 3,161 млн. тонн, прокату - 2,874 млн. тонн, труб - 86 тис. тонн, колісних пар - 8,1 тис. тонн, ЗРС - 4,742 млн. тонн, коксівного вугілля - 2,171 млн. тонн, коксу - 1,497 млн. тонн, феросплавів - 44 тис. тонн.

Також Кабінет міністрів на засіданні 31 березня 2010 року продовжив на другий квартал 2010 року дію своєї постанови №925 від 14 жовтня 2008 року, згідно з якою для підприємств ГМК і хімічної промисловості встановлені пільги на залізничні перевезення і електроенергію.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: