"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Обама пообіцяв Януковичу унікальну ядерну установку

Середа, 14 квітня 2010, 11:09

Одна з домовленостей, досягнутих у Вашингтоні, - будівництво в Харкові нової дослідницької установки з переробки відпрацьованого ядерного палива.

Про це розповів міністр палива й енергетики Юрій Бойко, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Принципово важливо, що в рамках досягнутих домовленостей у Харкові буде побудована нова дослідницька установка, яка не має аналогів в Україні", - сказав він.

Таким чином, за словами Бойка, Україна підтвердить своє лідерство в питаннях ядерного роззброєння й підвищить свій авторитет і вплив на міжнародній арені.

Реклама:

Крім цього, за словами міністра, Україна отримає доступ до новітніх технологій і заощадить кошти на знешкодження старого палива і придбання нового.

Бойко зазначив, що в результаті заміни високозбагаченого урану, що використовується на ядерних дослідницьких установках, на менш збагачений зводиться "нанівець" терористична загроза для України, "бо реактори перестають цікавити терористів".

"Ми досягаємо також суттєвої економії - усі витрати з транспортування й переробки палива оплачують наші міжнародні партнери. Вони ж забезпечують повне завантаження новим якісним низькозбагаченим паливом", - наголосив міністр.

Бойко також вважає важливим, що Україна в результаті реалізації цих домовленостей отримає доступ до сучасних технологій і значно модернізує дослідницькі ядерні реактори.

Як відомо, у Вашингтоні пройшов саміт із ядерної безпеки, у якому брала участь українська делегація на чолі з президентом Віктором Януковичем.

У ході зустрічі президенти США й України, зокрема, домовилися, що Україна відмовляється від запасів високозбагаченого урану, що використовується на ядерних дослідницьких установках, і заміняє його на більш низькозбагачений.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: