Цукор подешевшав не надовго - експерти

Понеділок, 12 квітня 2010, 15:58

За березень 2010 року в Києві істотно подешевшав цукор, приблизно на 2 грн. за кілограм, у середньому до 10 грн.

Про це повідомили в Українському клубі аграрного бізнесу, передає агентство "Укрінформ".

Причин його здешевлення називають кілька. По-перше, як повідомили, в країну почали завозити імпортний цукор. В основному з Білорусі.

Завезли його тільки 50 тис. тонн, та цього виявилося достатньо, щоби збити сплеск попиту. По-друге, наближається посівна цукрових буряків, повідомили аграрії.

Реклама:

"Цукровари, відчувши на ринку дефіцит своєї продукції, мають намір посадити значно більше цукрових буряків, ніж 2009 року, для чого потрібні додаткові гроші, тож вони почали продавати запаси зі складів", - пояснив експерт УКАБ Андрій Товстоп'ят.

На його думку, у квітні 2010 року не варто чекати істотної зміни вартості цукру.

За сприятливим сценарієм розвитку подій ціна продукту буде стабільна. А ось чим ближче до літа, тим більше причин для його подорожчання, оскільки Україна може відчути дефіцит, вважає він.

А в Міжнародному центрі перспективних досліджень вважають, що ця сировина надалі залежатиме від політики уряду.

"Досі цукроваріння субсидувалося зі скарбниці - заводи працюють на газі, а він дорогий. Тому, якщо не буде підтримки галузі на державному рівні, цукор тільки дорожчатиме", - вважає експерт центру Олександр Жолудь.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!