В АМКУ хочуть саджати за картельні змови

Понеділок, 12 квітня 2010, 11:16

Антимонопольний комітет ініціює введення кримінальної відповідальності за антиконкурентні змови.

Про це повідомляє агентство "УНІАН" із посиланням на слова голови комітету Олексія Костусєва.

Повідомляється, що Антимонопольний комітет має намір звернутися до Верховної ради з проханням підтримати у другому читанні законопроект про введення кримінальної відповідальності за антиконкурентні змови.

Костусєв зазначив, що керівництво держави поставило за мету забезпечити в Україні високоефективну ринкову економіку і доручило відповідним органам влади вжити всіх необхідних заходів для попереджання безпідставних цінових сплесків.

Реклама:

На його думку, дієвим засобом запобігання антиконкурентним узгодженим діям підприємців, які мають найбільшу загрозу економічному розвитку країни, стане введення кримінальної відповідальності для конкретних осіб, які ухвалюють рішення про змову.

На думку голови АМКу, у сьогоднішніх умовах, коли бізнес у багатьох випадках намагається перевести власні фінансові ризики на споживачів за рахунок таємних домовленостей щодо завищення цін або розподілу товарних ринків, ухвалення парламентом розробленого комітетом законопроекту слугуватиме реальним попереджанням неправомірних дій.

"Упевнений, що всі розуміють, що вантаж штрафних санкцій, які може накладати Антимонопольний комітет і які він застосовує до підприємств-порушників за змову, лягає врешті-решт на трудові колективи, тоді як конкретні їх керівники, які домовляються про неправомірні дії, залишаються поза відповідальністю", - сказав Костусєв.

"Це не зовсім правильна, недосконала система, і тому я сподіваюся, що закон про введення кримінальної відповідальності за картелі буде ухвалений народними депутатами. Можна багато дискутувати з приводу цієї ініціативи, але те, що існування такого закону відразу ж забезпечить дієве попереджання змов, є беззаперечним", - додав він.

Костусєв нагадав, що у США за участь у картелі встановлене тюремне ув‘язнення на декілька років.

Крім того, голова АМКУ висловив сподівання на підтримку Верховною радою законопроекту про підвищення штрафних санкцій, які можуть накладати територіальні відділення комітету, оскільки на сьогодні максимально можливий штраф, який може застосувати регіональний підрозділ АМКУ, становить лише 17 тис. гривень.

"Ми вважаємо, що ця норма є застарілою, і добиватимемося підвищення граничного рівня фінансових санкцій відділень Антимонопольного комітету до 100 тис. гривень", - заявив Костусєв.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!