"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Бродський хоче подвоїти мінімальну зарплату

Неділя, 11 квітня 2010, 16:53

Глава Держкомпідприємництва Михайло Бродський пропонує подвоїти мінімальну зарплату для комерційних підприємств і фізосіб.

Про це він заявив в інтерв'ю для тижневика "Дзеркало тижня".

"Щоб заробити мінімальну пенсію, сьогодні ви повинні отримувати 1500 гривень. Але якщо ви отримуєте мінімальну зарплату 800 гривень, пенсія мінімальна за вами залишається, хоча ви на неї не заробили", - сказав чиновник.

"Я вніс пропозицію підвищити мінімальну зарплату для всіх комерційних підприємств і фізосіб. Я запропонував: "Давайте приймемо закон про те, що там менше, ніж дві мінімальні зарплати, платити не можна", - зазначив Бродський.

Реклама:

При цьому він переконаний, що офіційна мінімальна ставка бухгалтерів має бути ще вищою.

"А бухгалтерам треба платити три мінімальні зарплати, тому що ви не знайдете сьогодні жодного бухгалтера, який би заробляв менше 2000 гривень", - сказав чиновник.

При цьому Бродський підкреслив, що розширити дію закону про мінімальну зарплату в 1500 гривень на бюджетні підприємства поки неможливо.

"Для бюджетних підприємств цього зробити не можна, тому що там існує ціла мережа законів, зв'язаних в одну кваліфікаційну сітку. Якщо піднімаєш мінімалку, то автоматом зарплата росте у всіх, і бюджет це не потягне", - зазначив він.

"Але в комерційних підприємствах можна", - додав глава Держкомпідприємництва.

Крім того, він вважає, що для того, щоб українські гастарбайтери могли вільно інвестувати в українську економіку, а держава могла вести відповідну статистику, необхідно законодавчо забезпечити права українців, які працюють за кордоном.

"Люди, що бажають працювати за кордоном, повинні придбати у держави за 1 гривню ліцензію на п'ять років з нульовою ставкою доходу", - сказав Бродський.

"Це дасть можливість державі розуміти кількість гастарбайтерів, а самим гастарбайтерам вільно інвестувати зароблене в українську економіку", - упевнений Бродський.

При цьому голова Держкомпідприємництва пропонує дати можливість українцям, які працюють за кордоном, відкривати банківські рахунки за місцем роботи.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: