Мінфін і надалі підвищуватиме акцизи

Субота, 10 квітня 2010, 14:42

Акцизи підвищуватимуться, однак зростання податкових ставок не має зашкодити бізнесу.

Про це під час круглого столу "Оподаткування в Україні: ключові проблеми та шляхи їх усунення" заявили представники Міністерства фінансів, пише тижневик "Дзеркало тижня".

За словами заступника міністра фінансів Тетяни Єфименко, вже підготовані пропозиції, зокрема, щодо підвищення ставок за податками, "які пов'язані з використанням природних ресурсів", а також "деяких позицій, як, наприклад, податок з реклами".

Підвищитися можуть і ставки за підакцизними товарами, ціни на які в Україні "значно нижчі не тільки в порівнянні з розвиненими країнами, але й з найближчими сусідами: Польщею, Росією, Білоруссю".

Реклама:

Водночас, як стверджує представник Мінфіну, "ми орієнтуємося на те, щоб наші товари не втрачали конкурентоспроможність", поступове ж зростання ставок може стати "компенсаційним ресурсом для дохідної частини бюджету".

"Ці питання розглядаються синхронно з тими процесами, які відбуваються в світі. Ми показали наші пропозиції фахівцям з МВФ, в принципі маємо позитивну підтримку. В цілому ж можу сказати, що це ніяким чином не вплине на загальне навантаження, яке буде в Україні впродовж 2010 року", - додала чиновниця.

За словами заступника директора Департаменту податкової та митної політики Міністерства фінансів Сергія Серветника, під час підготовки бюджету розглядається питання перегляду ставок акцизного збору, в тому числі і на дорогі автомобілі.

"Сьогодні, на жаль, у нас відсутня дефініція терміну "розкоші", але є бажання і намір визначити перелік товарів, які можна віднести до об'єктів розкоші з метою перенесення на такі товари податкового навантаження для забезпечення рівності та справедливості в оподаткуванні", - зазначив він.

На думку старшого економіста Світового банку в Україні Пабло Сааведри акцизи на алкголь та тютюнові вироби можна підвищити на 10%.

За його словами, Україна може піти цим шляхом, тому що "багато країн збільшили ці акцизи".

Крім того, експерт міжнародної фінансової установи вважає, що обкласти податками можна й позашляховики.

"Це допоможе бюджету і при цьому середній клас не постраждає", - зауважив Сааведра.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: