"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Світовий банк виступає за перегляд податкових пільг в Україні

Субота, 10 квітня 2010, 11:57

Податкові пільги в Україні потребують перегляду.

Про це заявив старший економіст Світового банку в Україні Пабло Сааведра під час круглого столу "Оподаткування в Україні: ключові проблеми та шляхи їх усунення", пише тижневик "Дзеркало тижня".

За його словами, при впровадженні податкових привілеїв з податку на додану вартість завданням було "зменшити ціну певних товарів".

"Проте, як свідчать наші цифри, ця мета не була досягнута, у цих привілеїв немає економічного виправдання", - зазначив Сааведра.

Реклама:

Крім того, на думку експерта, "є цілий ряд проблем, пов'язаних з договором про уникнення подвійного оподаткування, зокрема, з Кіпром, що дозволяє процвітати" тіньовій "економіці через уникання оподаткування".

"Росія, скажімо, скасувала такі договори, і там з'явилася значна кількість відсотків ВВП, які пішли до бюджету", - зазначив він.

З тезою про великі пільги щодо ПДВ в Україні, однак, не погоджується заступник директора Науково-дослідного фінансового інституту при Міністерстві фінансів Алла Соколовська.

"Наше дослідження показало, що Україна насправді має не так багато пільг з ПДВ порівняно з країнами Євросоюзу. У нас просто різного плану пільги. В Україні багато звільнень від ПДВ, але наша держава не має диференційованих ставок ПДВ. Тобто у нас немає знижує ставки на такі товари, як продукти харчування, дитячий одяг, ліки, медичні послуги, тоді як усі країни Євросоюзу, і не тільки ЄС, але і та ж Росія, застосовують знижену ставку", - зазначила вона.

Президент Союзу податкових консультантів Леонід Рубаненко не виключив того, що можуть впроваджуватися особливі режими оподаткування.

У той же час, за його словами, "нормальному бізнесу потрібні рівні умови, і нормальний бізнес завжди буде виступати за нормалізацію умов, які ведуть до створення конкурентного середовища".

З такою позицією погодився і Сааведра.

"З одного боку, повинні бути рівні умови для всіх платників податків, з іншого - економіка не повинна задихатися в той час, як їй потрібно відновлюватися. Світовий банк підтримував і підтримує систему спрощеного оподаткування, але тільки для малого бізнесу, який є справжнім малим бізнесом, щоб вона не використовувалася як схеми ухилення від оподаткування", - зазначив представник міжнародної фінансової інституції.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!