"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Мінфін обіцяє автоматичне відшкодування ПДВ

Субота, 10 квітня 2010, 10:54

Борги, сформовані до 1 січня 2010 року, держава повертатиме цінними паперами, а поточні відшкодування податку на додану вартість проводитимуться у "класичному" форматі.

Про це заявила заступник міністра фінансів Тетяна Єфименко під час круглого столу "Оподаткування в Україні: ключові проблеми та шляхи їх усунення", пише тижневик "Дзеркало тижня". 

За словами чиновника, попри падіння за останні два роки експорту та імпорту, обсяги заявок на повернення ПДВ зросли в порівнянні з 2006-2007 роками приблизно удвічі.

На думку Єфименко, це свідчить "про наявність тіньових оборудок". 

Реклама:

"Уряд сьогодні запропонував декілька пропозицій щодо адміністрування ПДВ, щоб, з одного боку, провести інвентаризацію задекларованих сум і повернути суми за легальними операціями, а з іншого - припинити відшкодування податку за операціями сумнівного характеру", - зазначила вона. 

"Ми задекларували, що маємо намір з початку другого півріччя перейти на автоматичне відшкодування податку на додаткову вартість. Для цього запропоновано окремий механізм повернення ПДВ за допомогою державних цінних паперів - це стосується тих боргів, які склалися на 1 січня 2010 року", - додала чиновниця.

"Поточні ж зобов'язання будуть виконуватися в стандартному законодавчому режимі. Для кожного підприємства буде зроблено графік, де буде чітко видно, де будуть цінні папери, а де будуть "живі гроші", де буде перевірка задекларованих сум", - зазначила вона. 

Кажучи про імпорт, Тетяна Єфименко, зокрема, звернула увагу на неадекватну митну оцінку товарів, яка донедавна давалася на кордоні, коли, наприклад, шкіряне взуття завозилося під виглядом пластмасового чи гумового, а основна частина імпортного одягу (в т.ч. - дорогого) завезена в Україну під виглядом секонд-хенду.

"Щодо адміністрування ПДВ при імпорті, будуть запроваджені підходи, за якими буде визначатися справедлива ціна на продукцію, яка імпортується в Україну для того, щоб збирати податки відповідно до якостей і кількості завезеного товару... Адміністраторам дано завдання все це перевірити, щоб позиції, які стосуються наповнення державного бюджету, виконувалися", - поінформувала Єфименко.

За словами заступника міністра фінансів, Мінфін має намір боротися з так званим нетиповим експортом.

"Сьогодні у нас підприємства лікеро-горілчані експортують дуже багато нетипової для себе продукції (наприклад, тканини), яка зовсім не пов'язана з діяльністю підприємства. Обленерго, наприклад, експортують сільськогосподарську продукцію. Можливо, є такий новий напрям бізнесу, але ми повинні це перевірити, щоб не було сумнівів, що це дійсно чесні легальні операції", - наголосила вона.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!