Азаров: Київ готовий до діалогу з Москвою про модернізацію ГТС

Четвер, 1 квітня 2010, 15:21

Україна готова обговорити співпрацю з Росією у сфері модернізації газотранспортної системи, а також у ядерної галузі, космічній галузі і авіабудуванні.

Про це заявив прем'єр-міністр Микола Азаров на зустрічі з першим заступником голови уряду Росії Ігорем Шуваловим у Києві в четвер, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Ми готові обговорити питання модернізації нашої ГТС", - сказав він.

Азаров відзначив, що українська ГТС має можливість транспортувати близько 150 млрд. кубометрів газу, а в разі модернізації ця потужність може збільшитися до 200 млрд. кубометрів.

Реклама:

Він підкреслив, що модернізація ГТС потребує вкладень "на порядок менше, ніж будівництво "Південного" і "Північного" потоків".

Прем'єр-міністр зробив акцент на тому, що можливість модернізації української ГТС також обговорюється з країнами Європейського Союзу.

"Ми також готові запропонувати російській стороні серйозні взаємини в ядерній галузі, космічній галузі та авіабудуванні", - додав Азаров.

У свою чергу, Шувалов повідомив, що російська сторона вже ініціювала створення фонду високих технологій в рамках Євразійського економічного співтовариства, додавши, що "спільні проекти в ядерній, енергетичній та космічній галузі можуть бути реалізовані за рахунок цього фонду".

При цьому Азаров зазначив, що в України і Росії крім цього існують й інші можливості для взаємовигідної співпраці: "Є ще десятки напрямків, щодо яких у нас є серйозні перспективи для співпраці, і все буде залежати від політичної волі".

На думку українського прем'єра, в останні роки у взаєминах двох країн не було такої політичної волі.

Прем'єр-міністр підкреслив, що розробка відповідних напрямів повинна бути закінчена до наступного засідання міжурядової українсько-російської комісії.

Шувалов резюмував, що перелічені українським прем'єром напрямки "відповідають взаємним інтересам" двох держав.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!