В СНД плануються взаємні котирування нацвалют

Четвер, 1 квітня 2010, 14:16

Країни СНД обговорюють можливості спрощення використання національних валют у взаємних розрахунках, зокрема, обговорюється можливість виставляння взаємних котирувань валют.

Про це заявив віце-прем'єр - міністр фінансів Росії Олексій Кудрін за підсумками наради міністрів фінансів СНД в Москві, повідомляє агентство "Интерфакс".

"Ми ведемо роботу над тим, щоб політика наших центробанків, взаємний режим розрахунків дозволяв нам спростити використання національних валют", - сказав міністр.

Так, зокрема, він відзначив, що "значно спростили б використання валют взаємні котирування валют".

Реклама:

Кудрін відзначив, що нині складно адекватно визначити вартість товарів і послуг при товарообігу країн СНД, оскільки котирування валют відбуваються через третю валюту - долар чи євро.

"Якщо центробанки (країн СНД) встановлюють курс до рубля, він не ринковий, це ускладнює оцінку товарів на ринку", - відзначив він.

Кудрін відзначив, що під час наради міністрів фінансів СНД у четвер серед інших питань обговорювався обмін досвідом щодо використання національних валют у взаємній торгівлі.

Такий досвід вже є у Росії з Китаєм, у Росії з Білоруссю, а також у Білорусі і Китаю, відзначив російський міністр.

За його словами, міністри домовилися, що в середині 2010 року буде проведено спеціальну нараду голів центробанків країн СНД з узагальнення цього досвіду.

Також одним з питань, що обговорювалися на нараді, було використання рубля у взаємних розрахунках між країнами.

Міністр нагадав, що більше половини розрахунків Росії з Білоруссю здійснюється в російських рублях.

"Це вибір самих господарюючих суб'єктів. Для них зручність рубля очевидна", - сказав він.

При розрахунку з іншими державами рубль, за словами Кудріна, використовується, але в меншому обсязі.

У свою чергу голова виконавчого комітету - виконавчий секретар СНД Сергій Лебедєв зазначив, що на нараді обговорювалося виконання плану спільних антикризових заходів, який був схвалений 2009 року главами держав СНД.

З цього плану вже виконано низку пунктів, зокрема, підписано угоду про правила визначення країни-виробника, створена експертна група з голів центробанків СНД для вивчення можливостей використання національних валют в якості розрахункових.

Також підготовлені пропозиції щодо розширення використання лізингових операцій при постачанні машинно-технічної продукції.

Підготовлено угоду про інформаційно-аналітичне співробітництво між центробанками країн СНД.

Відповідно до цієї угоди центробанки будуть обмінюватися інформацією та досвідом з реалізації грошово-кредитної політики і регулювання фінансового ринку.

Передбачається, що підписання угоди відбудеться у квітні 2010 року.

Чергове засідання міністрів фінансів СНД планується провести в кінці 2010 року або на початку 2011 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: