"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У Азарова придумали, як прикрити "дірки" у бюджеті

Четвер, 1 квітня 2010, 11:43

Уряд Миколи Азарова запланував декілька шляхів наповнення держбюджету.

Економіст-"регіонал" Ірина Горіна описала їх газеті "Сегодня".

Найголовніший із цих шляхів - ухвалення нового закону про держзакупівлі, який перекриє корупційні схеми на тендерах. За розрахунками уряду, це дасть економію мінімум 20, максимум 40 млрд. грн.

Другий шлях, за словами Горіної, це повернення ПДВ.

Реклама:

"Ми отримали борг у 35 млрд, однак близько 12-15 млрд. із них - це фіктивні схеми. Визначивши реальних експортерів, ми запропонуємо їм замінити борг облігаціями внутрішньої держпозики, а корупційну частину (ті ж 12-15 млрд.) відсіємо. При цьому вже поточне повернення ПДВ відбуватиметься автоматично, а не в ручному режимі", - каже Горіна.

Крім того, за її словами, велика програма готується щодо боротьби з зарплатами в конвертах, що дасть ще додатково 10 млрд. грн.

Головне "ноу-хау" тут - уведення так званої "індикативної" сітки зарплат по кожній галузі. Це середній рівень заробітку, на який будуть орієнтуватися податківці, перевіряючи підприємства. Якщо плата менша - привід перевірити, чи не платять у "конвертах".

Також Горіна обіцяє, що перед ухваленням бюджету будуть проголосовані закони з лібералізації податкової політики, щоб підприємцям стало вигідніше виходити з тіні (плюс у 2011-му для деяких галузей буде зменшено податок на фонд оплати праці).

Крім того, в уряді обговорюється ідея збільшити митний збір із предметів розкоші - автомобілів класу люкс, спиртних напоїв, аксесуарів, коштовностей.

"Скажімо, "Бентлі", "Роллс-ройси", "Майбахи" обов'язково будуть обкладатися такими зборами. У Європі, наприклад, авто з двигуном понад 3 літри уже вважається предметом розкоші", - сказав прес-секретар прем'єра Миколи Азарова Віталій Лук'яненко.

Щоправда, експерти вважають, що значного ефекту це не дасть, а навпаки підвищення акцизів може призвести до збільшення нелегального ввезення дорогих автомобілів.

Так само і з виведенням коштів із тіні. Економіст Олександр Жолудь каже: "За різними оцінками, зараз від третини до половини зарплатного фонду знаходиться в тіні. Звісно, якщо вивести ці гроші - то це додаткові 20,25 млрд. гривень на рік. Але в минулі роки уряд теж боровся з зарплатами в конвертах, але особливих результатів не було".

Як відомо, Азаров у середу заявив що "основні проблеми проекту бюджету уже вирішені".

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!